Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rush op SRD's bij cambio's

Rush op SRD's bij cambio's

23/03/2020 17:49 - Ivan Cairo

De Centrale Bank van Suriname.

De Centrale Bank van Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Bij veel geldwisselkantoren is er maandag een grote toeloop van mensen die vreemde valuta omwisselen in Surinaamse dollars. Dit als gevolg van de aanname van een nieuwe cambiowet zaterdag door het parlement waarin is vastgesteld dat vanaf de afkondiging van voornoemde wet de centrale bankkoers gehanteerd dient te worden bij transacties. Mensen proberen nu massaal hun vreemde valuta tegen de nog hoge koers om te wisselen voordat de wet in werking treedt.

President Desi Bouterse heeft maandag zijn handtekeni g onder de nieuwe wetgeving geplaatst en is het nu wachten op afkondiging en publicatie in het Staatsblad van de Republiek Suriname. Door het bankwezen, bedrijfsleven, verzekeringswezen en vakbeweging is forse kritiek geleverd op de totstandkoming van de wet.

"Op dit moment is de SRD onder grote druk. Als dit zo aanhoudt taken de cambio's straks door hun voorraad Surinaamse dollars heen", zegt een leidinggevende in cambiosector. De officiële wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname is nog SRD 7.52. Bij cambio's kon maandag nog SRD 9.00 - SRD 10.00 ontvangen worden.

In de nieuwe wet is het verboden dat cambio's vreemde valuta verkopen aan burgers. Ze mogen uitsluitend opkopen. Wat ze hebben opgekocht moet binnen twee werkdagen met een vastgestelde winstmarge worden verkocht aan de Centrale Bank van Suriname. Op overtreding van de wet staan gevangenisstraffen tot 4 jaar en geldboetes van SRD 1 miljoen en verbeurdverkkaring van in beslag genomen gelden. Geldwisselkantoren riskeren ook intrekking van hun verguning. Een speciaal toezichthoudend orgaan zal samen met de Centrale Bank van Suriname toezien op naleving van de wet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina