Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Immuunsysteem boosten tegen coronavirus

Wapen tegen coronavirus door immuunsysteem te boosten

23/03/2020 00:00 - Sharon Singh

Gember en kurkuma.

Gember en kurkuma. Foto: agf.nl  

PARAMARIBO - Ons leven is totaal ontwricht. Uit eten gaan, met elkaar socializen, de discotheek bezoeken of gezamenlijk een uitstapje maken is voorlopig uit den boze. De wereld is in de greep van het coronavirus dat de longen aantast en het ademen zwaar bemoeilijkt.

Mensen mogen niet samenscholen en sommigen hebben verplicht vakantie of mogen van huis uit werken. In Suriname denken we niet langer dat de ziekte een ver-van-mijn-bed-show is. Momenteel staat de teller bij ons op vijf. De laatste besmetting is van iemand die met anderen op een vlucht zat. Mensen die geen besmetting willen oplopen doen er goed aan extra alert te zijn.

Het Amazonegebied staat in de wereld bekend om zijn geneeskrachtige kruiden. Mensen grijpen naar de osodresi. Dringi dresi, wakti siki  ofwel voorkomen is beter dan genezen, is een bekend Surinaams spreekwoord. Het is onze cultuur om ons te beroepen op medicinale kruiden die vroeger door de grootouders werden gebruikt.

Bij osodresi kent men de dosering veelal niet en ook weten mensen vaak niet welke plant voor welke aandoeningen goed is. Het allerbelangrijkste dat je kan doen is je immuunsysteem een flinke boost geven. Hoe doe je dat? Chantal Dwarkasing van Stichting Amazon Wellness is twee jaren geleden begonnen met het samenstellen van detoxpakketten. 

Ze bood een kuur aan van drie dagen en één van vijf dagen bestaande uit groenten en fruit in de vorm van sap. Gedurende de kuur mocht men geen vet, zout en vleesproducten eten. Ook was er thuis begeleiding op maat. Nu biedt Dwarkasing een andere lijn aan. Drankjes met hetzelfde effect, met begeleiding, maar volgens de doe-het-zelfmethode. 

Dwarkasing: "Ik was in Portugal voor een yogatraining en een van de onderdelen was detoxen. Dit laatste geeft het immuunsysteem een flinke boost. Het reinigt je lichaam, dus alle afvalstoffen gaan eruit. Bovendien worden parasieten en andere ziektekiemen gedood. Dat doen bijvoorbeeld de kurkuma en gember."  

"Wij adviseren mensen die detoxen om geen rund- en varkensvlees te eten, want dat blijft dagen in de darmen zitten." Het vlees belemmert de werking van de drankjes. "Je immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van je darmstelsel en daarom moet dat schoon zijn."

Daarnaast is haar devies weinig vet en geen geraffineerde suiker. Na haar training in Portugal is ze aan de slag gegaan met lokale fruit en groenten. Ze doet dat met anderen in Suriname die zich ook bezighouden met medicinale planten, kruiden en natuurlijke suiker. In 2015 organiseerde Dwarkasing een Wellness Festival in Krasnapolsky. 

"Nu wij toch bijna verplicht thuiszitten kunnen we veel over vitamine C leren op YouTube. Zo is er een filmpje om zelf deze vitamine te maken in capsulevorm. In het filmpje 'Homemade vitamin C' worden de stappen uitgelegd. De gedroogde schil van sinaasappel en citroen wordt in de blender tot poeder gemaakt. Let wel: de organische vruchtenschil. Vervolgens wordt de poeder in capsules van 10 gram gedaan, neerkomend op evenveel vitamine C." Dwarkasing beveelt twee capsules per dag aan.

"Mijn klanten zijn van Aziatische afkomst en de feedback die ik krijg over drankjes is dat de gebruikers zich gezond voelen na gebruik. Vooral over de kurkuma-mix-gemberdrank krijg ik goede reacties. Ze noemen het de drank tegen corona." Naast vitamine C heeft het lichaam ook vitamine D nodig. "Nu we toch thuis zitten kunnen we een paar uurtjes in de tuin doorbrengen, waardoor we die vitamine in ons lichaam krijgen."

Het lichaam is volgens haar een geweldige machine. "Ga je er goed mee om en stop je er gezonde voedingsmiddelen in, dan draait het eindeloos. Eet je veel rotzooi van buiten, dan raakt je motor te zijner tijd vuil. Zodoende sta je bloot aanziektes en bacteriën." Drankjes die ze aanbiedt zijn: syuru gemixt met gember, een combinatie van gember, mint en citroen en kurkuma gemixt met citroen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina