Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Banken: Nieuwe valutawet is niet uitvoerbaar

Bankiers: Nieuwe valutawet is niet uitvoerbaar

24/03/2020 19:06

Bankiers: Nieuwe valutawet is niet uitvoerbaar

 

PARAMARIBO - De Hakrinbank, Finabank, Republic Bank, De Surinaamsche Bank, Godo Bank, Surichange Bank, VCB en Trustbank Amanah hebben dinsdagmiddag tot nader order de deuren voor het publiek gesloten. De directe aanleiding voor dit besluit is de inwerkingtreding van de omstreden 'Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren' die volgens de Surinaamse Bankiersvereniging niet uitvoerbaar is.

Dinsdagmorgen hebben de banken vernomen dat de voornoemde wet in het staatsblad gepubliceerd is en per 23 maart 2020 van kracht is, zonder dat de banken geïnformeerd zijn hoe uitvoering gegeven moet worden aan de wet. Aangezien de wet niet uitvoerbaar is, kunnen en zullen de banken hieraan ook geen uitvoering geven, laat de Surinaamse Bankiersvereniging weten in een persbericht. De vereniging heeft aangegeven dat zij de vreemde wijze waarop de wet is aangenomen ten zeerste afkeurt. 

Het bestuur heeft geprobeerd de leden van De Nationale Assemblee ervan te overtuigen, de wet niet aan te nemen zonder nauw overleg met alle relevante partijen. De wet is daarnaast technisch zwak, is in strijd met bestaande wet- en regelgeving en is niet uitvoerbaar. De vereniging geeft aan dat ze maandag in een persoonlijk onderhoud met de president gevraagd heeft om de wet niet af te kondigen, maar nader te bespreken met alle belanghebbenden en aan te passen onder leiding van de Centrale Bank van Suriname.

De president heeft volgens de bankiers het bestuur aangehoord en heeft aangegeven het gevraagde in overweging te nemen, maar heeft verzuimd te vermelden dat de wet op dat moment al bekrachtigd was. De Surinaamse Bankiersvereniging geeft met het sluiten van de banken voor het publiek een duidelijk en krachtig signaal af dat zij het ook in het belang van de samenleving oneens is met de 'Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina