Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Georganiseerde misdaad

COLUMN: Georganiseerde misdaad

24/03/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Georganiseerde misdaad

Gerold Rozenblad  

Het is een oude mop, maar die kwam naar boven dezer dagen. Die waar een jongetje zijn vader zegt dat als hij groot geworden is, hij de georganiseerde misdaad in wil gaan. De vader kijkt van boven zijn krant terug en vraagt: “Overheid of private sector?” En als we Amzad Abdoel moeten geloven, zijn er in de private sector verschillende bendes die ons het leven zuur maken.

De bankenmaffia, de verzekerings-cosa nostra, en niet te vergeten de capo's van de wisselkantoren. Ook nog het verenigd gespuis in de VSB en de aannemersvereniging. Allemaal met als onderliggend doel hun duit in het zakje te leggen om de koersen op te drijven.

Dan kan ik niet anders concluderen dat hij een heroïsche daad heeft verricht om samen met de rest van de coalitie de nieuwe valutawet aan te nemen in de assemblee. En inderdaad ! Maandag kelderde de koers naar van 15 en meer naar elf en minder voor de dollar. Misschien loop ik op dat stuk nu al achter.

Amzad liep maandag bijna een tongverzwikking op bij Limbo toen hij zichzelf verbaal een veer in de kont stak over de directe resultaten van de nieuwe wet. In de logische paniekreactie was er meer dan gewoon aanbod van dollars, want menigeen vreesde 'verlies' te zullen lijden als inderdaad die centrale bankkoers van SRD 7,52 voor de dollar weer opgeld doet.

De hamvraag voor deskundigen in het financiële is wat er zal gebeuren wanneer de wet van kracht is en dus iedereen voor SRD 7,52 moet verkopen. Wanneer de paniek voorbij is. Wanneer emoties plaats hebben gemaakt voor de economische wetmatigheden die gelden bij zowel overvloed als schaarste. Wanneer in het informele circuit - die zeker weer de kop zal opsteken - weer koersontwikkeling zal plaatsvinden. Dan zullen we zien hoeveel lucht Amzad werkelijk uit de koers heeft kunnen pompen.

Maar eerlijk gezegd begin ik net als de pres ook de koers kwijt te raken met dat koersending. Want nu heb je een zwarte koers, een CBvS koers en klaarblijkelijk ook een Chotekoers. 8.50! En tegen die koers gaat hij andere importeurs voorzien van goedkope dollars om basisgoederen in te voeren. Maar waar mijn broek van afzakte, was dat de ministers Tsang en Leendert met hun parmantige aankondiging over Chote, de man boven de wet stelden.

Want hij hoeft kennelijk niet te voldoen aan de wet. En is daarmee kennelijk de tweede - informele - Centrale bank in het land geworden. Ondertussen weten wij dat in het verleden FED-dollars naar deze 'weldoener' zijn gekanaliseerd. Je kunt op je vingers natellen welke dollars nu de kassa van Chote zullen binnenvloeien. Over in je eigen vet bakken gesproken.

Maar een capo di cambio gaf wat inzicht hoe het werkt in deze 'georganiseerde verbanden'. "Gerold", zei hij. "Dollars zullen altijd schaars zijn, want we exporteren minder dan we importeren. En die wet zegt dat wanneer er schaarste is, de minister van HI&T bepaalt welke importeurs wel of niet in aanmerking komen. Ruik je al wat?" vroeg hij. Ik bleef stil.

"Dan ga ik je nog wat zeggen", ratelde hij door. "Dat invalteam zal toch nooit bij bepaalde mensen binnenvallen ?" En legde uit dat in feite objectiviteit plaatsgemaakt heeft voor subjectiviteit. "Dit is institutionalisering van corruptie", gaf hij als voorschot. "Het is een mafiawet." Ik bleef het antwoord weer schuldig. En dwaalde met mijn gedachten weer naar die jongen van die oude mop. Hij zal nu wel reeds volwassen zijn. Als hij slim is, zal hij zich wel bij de overheid hebben aangesloten.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina