Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vertrouwen om zeep geholpen

COMMENTAAR: Vertrouwen om zeep geholpen

24/03/2020 12:00

COMMENTAAR: Vertrouwen om zeep geholpen

 

VERTROUWEN IS EEN immaterieel goed en toch van wezenlijk belang bij veel processen in de economie. Het volk kiest een regering op basis van een gevoel van vertrouwen – al dan niet versterkt door een verkiezingsprogramma of –beloften. Het is vertrouwen dat maakt dat mensen de lokale munt omarmen en erkennen als wettig betaalmiddel of hem juist afwijzen en vluchten in de aankoop van vreemde valuta.

De regering Bouterse-2 heeft door haar economisch beleid gemaakt dat vertrouwen zeer schaars is geworden. En in de avond van vrijdag deed de coalitie het kleine beetje dat er nog was volkomen teniet door te beginnen met een agenda waarop vermeld stond 'Wet Toezicht Geldtransactiekantoren' om vervolgens de compleet nieuwe 'Wet Controle Valutaverkeer en Geldwisselkantoren' aan te nemen rond vijf uur zaterdagochtend.

Vooropgesteld dat er wel degelijk een actie nodig was om de koers te beteugelen, mag wel gesteld worden dat de principes van democratie voor een groot deel overboord zijn gegooid met de wijze waarop deze wet is aangenomen. De voorzitter van het parlement, die dit keer zeer duidelijk in voordeel van de coalitie handelde, heeft het protest van de oppositie bij het krijgen van deze compleet nieuwe wet die niet eens was opgegeven als ingekomen stuk, in stemming laten gaan, met het volle besef dat de coalitie in de meerderheid was. Toegegeven: de oppositie zou sterker staan indien ze niet mee had gedaan aan de stemming.

Toch is het een regel dat leden van het parlement twee dagen de tijd krijgen om een nieuw stuk voor te bereiden. Dat recht is ze ontnomen. Dat is geen democratie. Vertrapping van de regels van de democratie toont de tirannieke inborst van de NDP aan, voor wie een capabele vrouw als Jennifer Geerlings-Simons toch het hoofd buigt.

Op dit moment voelen veel instituten zich beetgenomen omdat zij zijn benaderd om commentaar te geven op de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren, en nu met (regels uit) een geheel nieuwe wet geconfronteerd worden. Ook dat wekt geen vertrouwen. Bovendien is het moment daartoe helemaal verkeerd gekozen omdat met wetgeving in de hand de kasreserve van de banken oneigenlijk is gebruikt, en nu weer met wetgeving exporteurs geld moeten afstaan aan de regering. Wat voor garanties zijn er nu dat dat geld niet gebruikt zal worden om het immense begrotingsgat van deze regering te dichten?

De wet op zich kan goed werken, maar zeker de manier waarop ze tot stand is gekomen en het aangetaste imago van deze regering maken het moeilijk om vertrouwen te hebben dat dit zal werken. En daar begint alles mee!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina