Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consumentenkring juicht ‘valutawet’ toe

Consumentenkring juicht ‘valutawet’ toe

24/03/2020 21:27 - Merredith Bruce

Consumentenkring juicht ‘valutawet’ toe

Foto: Facebookpagina Albert Alleyne  

PARAMARIBO - In tegenstelling tot enkele groepen die hun afkeuring hebben uitgesproken over de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren, is de consumentenkring juist blij. "De wet betekent meer stabiliteit en zekerheid voor de consument, wat voor een heleboel mensen onplezierig is", zegt voorzitter Albert Alleyne tegen de Ware Tijd.

Een voor zijn organisatie belangrijk punt uit de wet is dat er geen andere wisselkoers dan alleen die van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) mag gelden. De organisatie heeft de afgelopen periode vaker aan de bel getrokken over de hoge prijzen in de winkel als gevolg van de hoge en niet-eenduidige wisselkoers. Alleyne hoopt dat de controle op handhaving onafhankelijk en transparant geschiedt.

Hoewel hij de wet grotendeels toejuicht, vindt hij dat enkele zaken bijgesteld moeten worden voor een betere werking. Volgens de wet mogen de cambio's hun opgekochte vreemde valuta alleen aan de moederbank verkopen. Echter, hij vreest dat niet alles naar de bank zal gaan. Hij stelt daarom voor dat er vanuit de CBvS zelf wisselkantoren worden ingezet zodat men het vertrouwen heeft dat de vreemde valuta "zeker bij de bank terechtkomt".

Raymond Hasnoe van de Vereniging Surinaamse Winkeliers vindt de wet geen oplossing voor de valutacrisis. Hij spreekt van een "gelegenheidswet". Het belangrijkste wat volgens hem zou moeten gebeuren is verhoging van de productie om meer Amerikaanse dollars te verdienen en het tekort, wat nu een nijpend probleem is, op te vangen. Het kan er bij hem niet in dat er een wet wordt aangenomen zonder de andere groepen die kritiek hebben geuit gedegen te consulteren. "We weten dat de verkiezingen er aankomen. Dat de regering dus met zo een wet komt doet je denken aan een populistische maatregel." 

Enkele importeurs met wie de redactie vorige week sprak over de hoge prijzen van goederen, noemden de hoge wisselkoers als voornaamste oorzaak hiervan. Waar de 'valutawet' als doel heeft om rust te brengen op dit front, verwacht Irene Spangenthal van HEM Suriname hiermee echter een averechtse werking. "Dit is niet de oplossing", zegt ze stellig. "Er moet juist geprobeerd worden om met de bancaire sector maatregelen te treffen die het vertrouwen herstel len." Spangenthal constateert dat de "eenzijdig doorgedrukte" wet het vertrouwen nog verder wegneemt.

Radjen Ramsoedit, directielid bij Combé Markt, denkt dat de wet wel zal werken "als iedereen zich eraan houdt". Hij verwacht een betere werking als de regering ervoor zorgt dat er meer wordt geproduceerd om meer valuta binnen te krijgen. Ramsoedit merkte maandag al een lichte daling van de US dollar-koers die rond twaalf uur 's middags één op twaalf was.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina