Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook kinderen varen mee op de coronacrisis

Ook kinderen varen mee op de coronacrisis

24/03/2020 03:56 - Arjen Stikvoort

Ook kinderen varen mee op de coronacrisis

Foto: kindengezin.be  

PARAMARIBO - Het coronavirus heeft Suriname ruim een week in haar greep. Veel ouders en kinderen zitten noodgedwongen thuis. Een extra uitdaging, want de combinatie werken van huis uit en zorgen voor je kroost is niet wat we gewend zijn. Kinderen zitten zoals het er nu uitziet tot en met 15 april thuis. De paasvakantie is naar voren gehaald.

Maar van een echte vakantie kun je volgens kinderpsycholoog Angelique Locher-Schaap niet spreken. Het is meer een verplichte thuiszitvakantie met voor de ouders de taak om de gewende, veilige structuur, routine en regelmaat die kinderen gedurende de schoolperiodes gewend zijn, niet te verliezen, stelt Locher-Schaap.

"Van de ene op de andere dag heb je vanwege het coronavirus je kinderen voor een behoorlijke lange tijd thuis. Terwijl jezelf misschien ook nog naar het werk moet of van huis uit werkt. Een hele opgave hoe je dat 'tijdelijk nieuwe opvoeden' gaat regelen.''

Locher-Schaap zegt dat bij kinderen het coronaverhaal zeker een grote impact heeft en dat ze daar op hun eigen manier mee omgaan. Het ligt heel erg aan in welke leeftijdscategorie de kinderen zijn. Maar door er op hun eigen niveau over te praten, kun je ze uitleggen wat er speelt en kun je hun vragen beantwoorden. "Cijfers over het dodental of gruwelijke televisiebeelden kun je liever weglaten," zegt de kinderpsycholoog.

24 uur per dag binnen zitten, is niet wat kinderen het liefste willen. En dat is ook niet gezond voor ze. Sommige kinderen kunnen ander gedrag gaan vertonen zoals boosheid en agressie en anderen voelen zich juist somber en depressief. Belangrijk is dan hoe daar mee om te gaan.

Als opvoeder proberen regelmatig een connectie te maken met je kind in een 1 op 1 ouder-kind situatie, is volgens de kinderpsycholoog een oplossing.
Je ziet het misschien niet direct maar kinderen kunnen stress van het coronagebeuren ondervinden en kinderen pikken onze eigen stress over het hele coronagebeuren ook op.

"Probeer als opvoeder samen met je kind een leuke en zinvolle dagplanning te maken. Bijvoorbeeld samen boeken lezen, spelletje spelen, laat ze bewegen of online een cursus volgen", draagt ze aan als oplossing. En dat betekent dat je als opvoeder ook even een 'switch off your phone' moment moet inlassen.

Shanaya Jangbahadoorsing zit in de tweede mulo en mist haar vriendinnen. "Ik zit de hele dag thuis tv te kijken en heel veel op mijn mobiel. Ik vermaak me wel, maar mis mijn schoolwerk en vriendinnen. Samen met mijn broertje en mijn moeder zitten we de hele dag thuis. Ik kan nergens naartoe. Het enige loopje dat we hebben is naar mijn oma op de hoek van de straat. Maar voor onze veiligheid begrijp ik dat het nodig is."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina