Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tekort aan beschermingsmiddelen

Zorgverleners klagen over tekort aan beschermingsmiddelen

24/03/2020 15:54 - Ivan Cairo

Het  Sint Vincentius Ziekenhuis. Zorgwerkers zeggen dat in bepaalde instellingen onvoldoende beschermingsmiddelen aanwezig zijn.

Het Sint Vincentius Ziekenhuis. Zorgwerkers zeggen dat in bepaalde instellingen onvoldoende beschermingsmiddelen aanwezig zijn. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Zorgverleners hebben zich bij hun vakorganisaties beklaagd over de slechte voorziening in beschermende middelen en attributen op de werkvloer. Het gaat om medewerkers bij de RGD-poliklinieken en enkele ziekenhuizen. “Vooral vanwege de coronacrisis heerst er grote bezorgdheid”, zegt vakbondsleider Robby Naarendorp, die enkele vakorganisaties in de gezondheidzorg leidt.

Wat de zaak volgens hem erger maakt, is dat leidinggevenden en superieuren geen oor hebben voor de klachten en constant gedreigd wordt met disciplinaire maatregelen. "Op sommige plaatsen ontbreken basale dingen zoals desinfecteringsmiddelen, terwijl momenteel de hele samenleving wordt opgeroepen te letten op de persoonlijke hygiëne", zegt Naarendorp. 

Volgens de vakbondsman zou het beter zijn indien de leidinggevenden in deze periode van crisis een beetje inspraak geven bij het helpen zoeken van oplossingen, in plaats dat met strafmaatregelen worden gedreigd. "We begrijpen dat mensen nu sneller geïrriteerd zijn maar men zou kunnen luisteren naar de medewerkers bij het zoeken naar werkbare oplossingen, zodat het werk niet onderbroken hoeft te worden."

Volgens Naarendorp is de coronacisis een situatie die voor iedereen nieuw is. Er zijn nog geen zodanige ontwikkelingen van waar afgekeken kan worden hoe bepaalde vraagstukken aangepakt zouden kunnen worden. "Er is opgeroepen voor een nationale aanpak, dus geef de mensen een beetje inspraak", stelt hij.

Een andere zaak die momenteel ook speelt is het openbaar vervoer waarop veel werkers in de zorg op zijn aangewezen. Voor zeker een week is openbaar bus- en boottransport door de autoriteiten in samenspraak met vertegenwoordigers van deze sector stopgezet. Vervoerders kunnen namelijk niet voldoen aan de regels wat betreft sociale afstand dat bewaard moet worden om transmissie van het coronavirus te minimaliseren.

Het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) heeft speciaal voor verpleegkundigen bussen ingezet die hen naar het werk kunnen vervoeren. Zij die gebruik willen maken van dit transport moeten op bepaalde tijdstippen op daartoe aangewezen locaties zijn om opgehaald te worden. Op sommige plaatsen is het mis gegaan, aldus Naarendorp. 

Of de bussen waren laat waardoor verpleegkundigen die al om 4.30 uur en 5.00 uur 's ochtends op de wachtlocaties stonden, lang moesten wachten. Sommige zijn vanwege het lange wachten en de onveiligheid zo vroeg op straat huiswaarts gekeerd. In andere gevallen waren er onvoldoende bussen ingezet. Volgens Naarendorp zal het systeem verbeterd dienen te worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina