Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Besmettingsgevaar Covid-19 wordt onderschat

Besmettingsgevaar COVID-19 wordt in Suriname ernstig onderschat’

25/03/2020 08:14 - Wilfred Leeuwin

DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld maakt zich zorgem om landgenoten die in het buitenland zijn gestrand.

DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld maakt zich zorgem om landgenoten die in het buitenland zijn gestrand. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het lijkt er volgens De Nationale Assemblee op dat er in Suriname geen sprake is van lockdown in verband met het coronavirus. Er zijn lange files en politieke bijeenkomsten, casino’s zijn open en op overheidskantoren wordt normaal ‘gewerkt.’ Maar het parlement geeft ook niet het goede voorbeeld en steekt de hand in eigen boezem “want wij vergaderen nog”, zegt Marinus Bee van Abop.

Volgens de politicus wordt de 'lockdown' niet serieus genomen en beseft de samenleving niet hoe groot het besmettingsgevaar is. Hij riep de autoriteiten op de situatie niet uit de hand te laten lopen. Zijn bezorgdheid werd door collega's gedeeld. Bee en Carl Breeveld (DOE) informeerden naar de situatie van Surinamers die in het buitenland vooral Nederland zijn gestrand.

"De mensen zijn wanhopig, omdat er niet goed met hen wordt gecommuniceerd, bijvoorbeeld over wanneer ze kunnen terugkeren. Daarnaast bestaat de vrees dat hun reisverzekering vervalt. De vliegmaatchappijen zijn evenmin te bereiken en er begint voor de reizigers een financieel probleem te ontstaan."

Erwin Linga (NDP) richt zich op het binnenland en pleit voor betere communicatie daar naartoe en dat de informatie van de dagelijkse persconferentie van de overheid ook het achterland bereikt. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat over het algemeen de situatie rond het corana virus inderdaad wordt onderschat.

Ze riep parlement en regering te beginnen zich ernstig voor te bereiden op de financiële en economische gevolgen die de coronapandemie kan veroorzaken, zoals dat in andere landen nu het geval is. "Veel mensen onderschatten corona en hadden misschien gedacht dat het bij slechts één geval zou blijven."

Volgens Simons is de regering heel vroeg begonnen met voorbereidingen. Maar dat wil niet zeggen dat de situatie niet kan verergeren en grote financiële problemen kunnen ontstaan zoals in andere landen waar mensen zelfs hun baan verliezen.

Grote vrees bij Simons is of en wanneer het zorgsysteem in Suriname in elkaar valt als het aantal besmettingern blijft toenemen. Ze benadrukt de noodzaak dat de afgekondigde maatregelen serieus moeten worden nageleefd. "Laten we de piek zo laag mogelijk houden zodat ons zorgsysteem er niet onder gaat lijden."

Coördinerend lid van de ministerraad, minister Soewarto Moestadja, zegt de bezorgdheden van het parlement te zullen doorgeven aan de regering en het managementteam voor het coronavirus. Volgens hem wordt wat betreft Surinamers in het buitenland 'één lijn' vastgehouden. Er is intussen een begin gemaakt met het repatriëren van Surinamers.

Voor de groep in Nederland moet een goede oplossing gevonden worden,"maar wij laten hen niet in de steek", verzekert hij. De bewindsman beloofde dat de communicatie met in het buitenland gestrande landgenoten geregeld zal worden via de diplomatieke posten, zoals ambassades en consulaten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina