Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Franchepane!

COLUMN: Franchepane!

25/03/2020 18:00

Stuart Rahan

Stuart Rahan  

Raynell, ik zie dat je meer dan duizend-en-een woorden nodig hebt om uiteindelijk toch geen punt te maken. Jouw wollige taalgebruik laat ik over aan de reacties van het publiek. Veel praten, weinig zeggen, vind ik een godgegeven gave die precies past in de cultuur van jouw partij. “Na Gado poti mi dya, na Gado wawan kan puru mi dya.” Deze grootheidswaanzin komt alleen van mensen die denken onsterfelijk te zijn en gaat erin als zoete boyo bij leden van een sekte die elke vorm van zelfkritiek missen. Hoogmoed komt voor de val.

Ik moet je enthousiasme even temperen. Dat ik geïnteresseerd ben in het boek met 600+ projecten heeft puur met mijn professionaliteit te maken. Ik ben geen papegaaiende volger. Voor mij is het belangrijk te weten waar het belastinggeld van de Surinamers en de miljardenleningen aan zijn besteed. Ik wil mijn eigen conclusies trekken. Je maakt het mij met jouw enthousiasme nog helderder: de NDP is inderdaad een sekte. Ik ben voor zelfkritiek. Je wilt graag dat ik mij aansluit, iets wat jouw hoofdpropagandist Cliff Limburg ook eens probeerde.

Toen president Venetiaan met zijn vicepresidenten Ajodhia en Sardjoe het land regeerde en ik ook hen kritisch volgde, waagde Limburg de poging:"Na den man leki yu un abi fanowdu."Ik moest hartelijk lachen om zoveel lef. Drey ay is jullie brandhandelsmerk.Un kan go fanga tigri nanga soso anu.Mijn bijdrage aan de opbouw van Suriname is het kritisch volgen van welke regering dan ook. Als ik politieke ambities had, was ik geen journalist/columnist geworden. Mijn land Suriname heeft ook kritische volgers nodig. Niet alleen jaknikkers die hun lot leggen in handen van één man die zich God waant.

Maar goed, om in het oerwoud van jouw woordenstroom een geschikte boom te vinden om tegen aan te pissen, waag ik toch een poging. Jij beweert dat het een leugen is dat de Centrale Bank van Suriname honderd miljoen heeft gestolen. Ik zal jouw bewering met een tegenvraag beantwoorden: was die honderd miljoen dollar van de Centrale Bank van Suriname? Een vraag stellen, is die ook beantwoorden. Geld of welk materiaal dan ook dat niet van jou is, daar moet je met je kleptomanie van afblijven.

Ook al geef je het geld uit aan arme behoeftige Surinamers, het blijft stelen. Trouwens, we weten nog steeds niet waar het geld aan is uitgegeven. Iedere regeringsvertegenwoordiger die zijn tong brandde aan deze diefstal, heeft het geld ergens anders aan uitgegeven. Tralala. Blijven lenen is a-nationalistisch. Je scheept komende generaties op met schulden in plaats van die te behoeden voor verder verval.

Raynell, ik maak mij heel erg zorgen om de schoolgaande jeugd. Zij verdienen goede scholen en scholing om zich als onafhankelijke volwassenen staande te houden. Pakketten uitdelen bewijst het tegendeel en wordt ook nog politiek ingezet. Arme mensen op deze manier afhankelijk houden, is hetzelfde verwijt dat deze regering doet aan voormalig kolonialist Nederland. Het is makkelijk Nederland verantwoordelijk te houden voor onze onderontwikkeling maar dan moet je niet in overtreffende trap je van je eigen verantwoordelijkheid onthouden door de jeugd een trap na te geven.

Elk jaar hebben wij ruim meer dan de helft aan zittenblijvers. Het overgrote deel daarvan maakt de lagere school niet af. Een nog kleiner percentage, dat wel meer dan de lagere school afmaakt, heeft geen mulo of vergelijkbaar diploma en het percentage wordt nog minder van het deel dat wel een middelbaar schooldiploma behaalt. We komen er uiteindelijk nog bekaaider van af als je kijkt naar het aantal hoogopgeleiden. Weet je waar deze negatieve percentages voor zorgen?.

De criminaliteit neemt toe en cruciale posities worden ingenomen door loyale NDP'ers die de technocratische skills missen. Het is daarom niet verwonderlijk dat het land in een neerwaartse ontwikkelingsspiraal terecht is gekomen. Je scholen en vanuit professioneel oogpunt je persoonlijke visie verbreden zijn twee verschillende manieren om bij te dragen aan de ontwikkeling van Suriname. Iemand met gezond verstand wil ook niet dat Suriname verandert in één grote sekte.

franchepane2020@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina