Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Afkondiging 'valutawet' betekent niet het einde

Afkondiging 'valutawet' betekent niet het einde

26/03/2020 08:31 - Merredith Bruce

Volgens NDP-parlementariër Daniëlla Sumter begrijpt nog niet iedereen de 'valutawet'.

Volgens NDP-parlementariër Daniëlla Sumter begrijpt nog niet iedereen de 'valutawet'. Foto: DNA  

PARAMARIBO - De Stichting Centre for Public Affairs (CPAS) maakt zich op om namens de gewone burger een rechtszaak aan te spannen die de werking van de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren voorlopig moet opheffen. Dit, in afwachting van de uitkomst van een op te starten bodemprocedure.

Jurist Anand Biharie die de stichting vertegenwoordigt, zegt dat de organisatie volgens haar statuten als doelstelling heeft om het belang van het publiek te behartigen. Hij constateert dat de wet het publieke belang schaadt; burgers zullen niet vrijelijk toegang kunnen hebben tot hun tegoeden in vreemde valuta. "Als je dat wil, moet je voldoen aan de voorwaarden."

Dat de wet al is afgekondigd, betekent volgens Biharie niet het einde voor personen die zich hierin niet kunnen terugvinden. "Wanneer de regering of de assemblee het nalaat om het beschermd belang van burgers te beschermen, is die burger gerechtigd om bij de rechter aan te kloppen voor rechtsbescherming."

Hij legt uit dat de banken, cambio's en andere groepen die ook van plan zijn om naar de rechter te stappen, dit alleen namens zichzelf kunnen doen. "Niet namens het belang van de burger." Echter, de stichting kan op basis van haar statuten wel namens de burger opkomen. CPAS heeft al van twee personen een gelddonatie gehad om te procederen. 

Volgens Biharie is De Nationale Assemblee bevoegd om de wet in te trekken. NDP-parlementariër Daniëlla Sumter, één van de initiatiefnemers, denkt niet dat dit zal gebeuren. "We hebben te hard gewerkt hiervoor en ik heb te lang uitgekeken naar dit moment", zegt ze tegen de Ware Tijd.

Sumter zegt dat de wet de eerste belangrijke stap is om te komen tot ordening van het valutaverkeer. Er moet een overbruggingsperiode komen om valutareserves op te bouwen. Dit onder de strenge voorwaarde tot verplichte aanhouding van een bepaald minimum. De politica ervaart de kritiek als indicaties dat "nog niet iedereen het begrijpt".

Ze stelt dat de artikelen in de wet niet uit de lucht zijn gegrepen, maar in overeenstemming zijn met soortgelijke wetgeving in andere landen. "Nergens op Trinidad zal je zien dat men speculeert met dollars. De repatriëring van exportopbrengsten hebben we op 60 procent gesteld, maar in sommige landen zoals in Guyana is dat zelfs hoger."

Sumter zegt juist reacties te hebben ontvangen van personen die blij zijn met de wet en die zich zelf afvragen waarom deze niet eerder is aangenomen. Voor groepen die zich niet kunnen terugvinden in de wet, zegt ze dat er ruimte bestaat tot dialoog.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina