Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rechtszaak om controversiële 'valutawet'

Bedrijfsleven begint rechtszaak om controversiële 'valutawet'

26/03/2020 18:57 - Ivan Cairo

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De bedrijfslevenorganisaties VSB, Asfa, Survam en de bankiersvereniging beginnen uiterlijk vrijdag een rechtszaak tegen de Staat vanwege de omstreden ‘valutawet’ die dinsdag door de regering is afgekondigd. De bedrijven en de meeste banken die woensdag dicht waren uit protest tegen de inwerkingtreding van de ‘valutawet’ zullen donderdag weer open zijn. Echter, De Surinaamsche Bank en Hakrinbank houden de deuren nog dicht.

De gang naar de rechter is ingezet omdat na een urenlang onderhoud woensdag met de leiding van het parlement de organisaties geen garanties hebben gekregen dat de bezwaren die zij hebben uit voornoemde wet zullen worden geschrapt. Het bedrijfsleven zal de kantonrechter vragen een oordeel te vellen over hun bezwaren tegen de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren.

De bankiers blijven erbij dat voorafgaand aan de goedkeuring van de wet er geen overleg tussen hen en De Nationale Assemblee was. Ook hebben zij geen instructies van de Centrale Bank van Suriname gekregen hoe ze invulling moeten geven aan de wet. "Hiermee was ook het vertrouwen van de banken geschaad om te komen tot goed overleg met De Nationale Assemblee voor het bespreken en aanpassen van deze wet."

De bedrijfslevenorganisaties en de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) zeggen in afzonderlijke persberichten dat ze een langdurig gesprek hadden met parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en ondervoorzitter Melvin Bouva. "Partijen hebben uitvoering gesproken en er zijn afspraken gemaakt om samen te kijken naar wijzigingen in de wet", aldus de organisaties.

De SBV stelt dat er afspraken zijn gemaakt om samen met een werkgroep van het parlement de wet nader aan te passen. Afgesproken is om vrijdag om de tafel te gaan. Op basis van de toezegging van de leiding van het parlement is besloten om de dienstverlening donderdag te hervatten. Dit ook tegen de achtergrond van de salarisbetalingen die moeten plaatsvinden en "de uitdagende tijden vanwege de COVID-19-crisis".

De andere bedrijfslevenorganisatie hebben aangegeven "zich constructief op te zullen stellen, echter is er geen enkele garantie gegeven dat wij tot een bevredigend eindproduct kunnen komen". Omdat de leiding van het parlement geen garantie kon geven, hebben de organisaties ervoor gekozen een rechtszaak tegen de Staat aan te spannen. Maandag worden de leden opnieuw geïnformeerd over de stand van zaken en verder te nemen stappen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina