Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chotelal-importfinanciering per direct gestopt

Chotelal-importfinanciering per direct gestopt

26/03/2020 16:02 - Ivan Cairo

Chotelal-importfinanciering per direct gestopt

 

PARAMARIBO - De financiering van importeurs via ondernemer Bishnoepersad Chotelal is met onmiddellijke ingang gestopt. Zo meldt de regering via het NII. De stopzetting volgt na de inwerkingtreding van de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. Maandag werd de Chotelal-constructie nog geprezen door de ministers van Financiën en Handel, Industrie en Toerisme, terwijl president Desi Bouterse op het punt stond voornoemde wet af te kondigen.

De bedoeling van de voorgenomen financieringsregeling was dat importeurs die vreemde valuta nodig hebben, hun Surinaamse dollars bij de Surinaamse Postspaarbank en Volkscredietbank konden aanbieden. Daarvoor zouden zij tegen een bepaalde koers die volgens de ministers "substantieel" lager is dan op de markt, vreemde valuta krijgen om hun importen te betalen.

Volgens financiënminister Gillmore Hoefdraad zou de regeling de vraag naar valuta op de vrije markt significant omlaag brengen omdat de importeurs zo uit de markt gehaald zouden worden. De regeling met Chotelal kwam naar verluidt op instructie van president Bouterse. De regering meldt nu, dat "nu de wet, die ordening zal brengen in het valutaverkeer en transactiekantoren, van kracht is, is de constructie die voorheen gehanteerd werd, waarbij de ondernemer Chotelal vreemde valuta ter beschikking stelde van importeurs onmiddellijk gestopt".

NII benadrukt dat importeurs via de Centrale Bank van Suriname voorzien zullen worden van valuta om hun importen binnen te halen. Afgelopen maandag, de dag waarop president Bouterse de nieuwe valutawet tekende, stuurde CBvS-governor Maurice Roemer, hem een brief waarin hij aandrong dat Bouterse de wet niet afkondigde. In de drie pagina's tellende brief somt Roemer een aantal ernstige bezwaren op die de Centrale Bank heeft tegen de omstreden wet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina