Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wanbeleid, wanorde, werkeloosheid

COLUMN: Wanbeleid, wanorde, werkeloosheid

26/03/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Wanbeleid, wanorde, werkeloosheid

Stuart Rahan  

Tsaaaaannnggg! Waar te beginnen? Over het einde hoeven we ons het hoofd niet te breken, want als het begin moeilijk te ontrafelen is, wordt voorspellen in feite voorliegen. En het voorliegen klinkt ons niet onbekend in de oren. Begon al in 2010 toen de nieuwe president zijn belofte niet waarmaakte om corruptie te bestrijden. Had hij beloofd.

Sindsdien is de corruptie alleen maar toegenomen en is er nog niemand, ondanks de aangenomen Anticorruptiewet, voor het gerecht gesleept, laat staan dat er een veroordeling plaatsvond. Ik hoef slechts drie corruptieriekende feiten op te noemen. Carifesta 2013, Naschoolse Opvang en Ramon Abrahams. De eerste twee zijn zwanger van corruptie en Ramon Abrahams belichaamt corruptie.

In de zich nu manifesterende chaos duikt steevast een naam op: B. Chotelall. Van onbekende rondventende hosselaar is deze man binnen een paar jaar opgeklommen naar staatsfinancier. De Centrale Bank van Suriname vouwt hij met gemak een aantal keren dubbel in zijn zak. Ik zou graag met deze staatsfinancier in gesprek willen om te leren van zijn succesvolle ondernemerschap. Want van hosselaar naar staatsfinancier; het is volgens mij nog nooit een gerenommeerde ondernemer, waar ook ter wereld, gelukt deze reuzensprong te maken.

Ik wil zijn geheim weten. Hij zal waarschijnlijk geen hoger IQ hebben dan de gemiddelde hosselaar en ook geen 'dagwe sneki'. (Dat zeiden we vroeger van mensen die opvallend veel geld bleken te hebben maar dat niet af te meten was aan hun buitenhuiselijke activiteiten).Suriname heeft zo'n succesvolle B. Chotelall nodig om zich mee te vermenigvuldigen. We hoeven niet minimaal vijf jaar te wachten op de exploitatie van olievoorraden voor onze kust. Het kan ook zo zijn dat B. Chotelall de eerste oliesjeik van Suriname wordt. Hij heeft het geld en kan makkelijk nieuwe obligaties kopen en op den duur misschien ook de dagproductie bepalen.

Mijn moeder zei altijd: don't take the man by the look. Dat wil ik niet dus vandaar mijn bovengemiddelde nieuwsgierigheid naar het succesverhaal van deze man die vandaag ook de president bij de ballen heeft. Hoe meer B. Chotelall's, hoe beter voor de Surinaamse economie. Zo ingewikkeld is mijn gedachtegang toch niet of ben ik naïef?

Hoe je het draait of keert, niemand ontkomt aan het coronavirus/COVID-19 als jij je eraan blootstelt. Ook niet Antoine Elias of Gillmore Hoefdraad, ook al zijn het ministers. COVID-19 discrimineert niet, ook al heb je blauw bloed. Vraag prins Albert van Monaco of prins Charles van het Verenigd Koninkrijk maar. Of dichterbij huis, leden van het COVID-19-managementteam. Hoe kun je als verantwoordelijk minister van Volksgezondheid zo'n onverantwoordelijke stap maken door even op en neer naar Cuba te gaan.

Kom mij niet wijsmaken dat de president jouw toestemming gaf. Ik krijg spontaan enge beelden op mijn netvlies. Iets met likken aan een niet afgeveegde reet met alle risico's van dien. Ja, het is smerig maar stel de volgende dag je omgeving niet bloot aan jouw onhygiënische actie. Geef ze ook geen hoop dat je het medicijn tegen corona op Cuba hebt gehaald. Het medicijn tegen corona moet nog ontwikkeld worden. Doewet niet.

In de strijd om voorrang lijkt de nieuwe 'valutawet' het vooralsnog gewonnen te hebben van het coronavirus. Door wanbeleid van deze regering is een wanstaltige wet gemaakt. Van al die veertien onderdelen valt punt zeven mij op. 'Contracten in valuta waarbij u cash betaalt moeten uiterlijk een maand na afkondiging van de wet, in SRD worden omgezet. De geldende bankkoers wordt daarvoor gebruikt.'

Ben benieuwd of ingehuurde adviseurs van overal op de wereld hun salaris in SRD's wensen te ontvangen. Kan een voordeel zijn dat Surinaamse adviseurs eindelijk een kans krijgen, ook al is het ijdele hoop. Volgens de president werken Surinaamse adviseurs als VSB, VES, SBV en ABS destabiliserend. Intussen tikken de tijdbommen verder. Zal die van het coronavirus eerder afgaan en daarna lockdown van het financiële verkeer of omgekeerd? God en de president kennen geen van beiden het antwoord hierop. Voorliegen zal ook niet helpen. Eén ding is wel zeker, de explosie zal groot zijn en het aantal slachtoffers bovenproportioneel.

taknanagami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina