Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Etnel eist terstond acties tegen skalians

Etnel eist terstond acties tegen skalians

26/03/2020 13:03 - Wilfred Leeuwin

Parlementariër Patricia Etnel (NPS) pleit voor een onmiddelijk verbod op de skalians.

Parlementariër Patricia Etnel (NPS) pleit voor een onmiddelijk verbod op de skalians. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - NPS-parlementariër Patricia Etnel heeft de initiatiefnemers van de ontwerp Milieuraamwet uitgedaagd om erin op te nemen dat per direct skalians worden verboden. Daarnaast moeten zij definitief uit het binnenland verdwijnen, “want ze zijn een groot probleem en hebben ons milieu ernstig verontreinigd. Zie maar wat er gebeurt in Sipaliwini; ze leveren ons niets op”.

De politica zegt dat meermalen om onder andere deze maatregelen is gevraagd ter bescherming van het milieu, " maar niemand doet wat." Zij verwijt de regering dat er op de begroting geen geldpost staat voor het beschermen van het milieu en pleit voor een speciaal plan waarin de bescherming is geregeld.

Tussen haar en fungerend voorzitter Melvin Bouva ontstond discussie over de tijd waarin de skalians actief zijn in Suriname. Terwijl Etnel 2015 noemt, opereren ze volgens Bouva sinds de jaren negentig.

Jennifer Geerlings-Simons (NDP), één van de initiatiefnemers van de milieuraamwet zegt dat het geen enkele coalitie gelukt is in de afgelopen jaren tot nu toe om een regering te dwingen de skalian operatie te stoppen. "Het gaat om invloedrijke en kapitaalintensieve industrieën." Ook de milieuwet heeft jarenlang op zich laten wachten, zegt Simons. 

Ze sprak ook over een ander milieuvervuilend fenomeen: kafverbranding in Nickerie. Er wordt al langer dan 24 jaar tevergeefs opgeroepen om dat te verbieden. Ze stelt dat ook hiervoor de in de wet genoemde Nationale Milieu Autoriteit beleid zal moeten ontwikkelen.

Volgens haar is het moeilijk om in deze raamwet dit soort specifieke zaken op te nemen. Ze noemt het zinloos om een beschuldigende vinger te wijzen naar welke regering dan ook als het gaat om bescherming van het milieu. Belangrijk is dat oppositie en coalitie samen deze milieuraamwet hebben ingediend.

Geerlings-Simons merkte op dat nu wel medewerking van de regering nodig zal zijn om de wet effectief te laten werken. De behandeling van de wet is nu in een fase beland, waar gewerkt wordt aan de inhoudelijke structuur.

Het gaat dan vooral om de gezagsverhoudingen tussen de in de wet genoemde organen en hoe die in de praktijk moeten functioneren. Donderdag gaat de behandeling door, maar dan op basis van een opgeschoonde versie van de milieuraamwet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina