Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • KLM wil commissie op tickets schrappen

KLM wil commissie op tickets schrappen

26/03/2020 22:20 - Amanda Palis

Het hoofdkantoor van de KLM aan de Hofstraat.

Het hoofdkantoor van de KLM aan de Hofstraat. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) is van plan om vanaf 1 mei de 6 procent-commissie op vliegtickets af te schaffen. Die wordt door Martijn ten Broecke, country manager van de KLM voor Suriname, Guyana en Trinidad en Tobago, aangeduid als “de grootste kostenpost in Suriname”.

In een brief van Ten Broecke aan non-Asra-agenten, waarin de Ware Tijd inzage heeft gehad, wordt duidelijk gemaakt dat dit besluit is genomen in het verlengde van "wereldwijde maatregelen" die door de KLM worden getroffen om de kosten zo veel mogelijk te verlagen. Daartoe moest de vliegmaatschappij overgaan vanwege de "zeer slechte situatie in de luchtvaart en reisbranche in het algemeen".

De afschaffing van de 6 procent-commissie zal volgens Ten Broecke "in overleg met de Asra" gaan. "Het staatsbesluit zal door de president beëindigd en/of gewijzigd moeten worden. Wij zoeken uiteraard gezamenlijk naar een goede oplossing voor de reisbranche in Suriname." Een daarvan is volgens de KLM het invoeren van ticketing/service fees bovenop het ticket. "De commissie kan dan komen te vervallen en passagiers zullen u betalen voor de service die u ze levert", legt hij uit.

KLM heeft op 19 maart een meeting gehad met de Asra, Associatie van Surinaamse Reisagenten. Vele landen hebben hun luchtruim gesloten in verband met de coronapandemie. Ten Broecke zegt dat de KLM voor "heel zware dilemma's" staat en beslissingen moet nemen om het hoofd boven water te houden. "Op dit moment is het van levensbelang voor onze maatschappij om alle cash zolang binnen te houden. Dit betekent concreet dat KLM wereldwijd opdracht heeft gekregen van topmanagement om overal de kosten te verlagen."

Bijna twee weken terug stond op de website van de Nederlandse krant Algemeen Dagblad dat de KLM tot tweeduizend voltijdsbanen schrapt vanwege het nieuwe coronavirus. "Ook wil de luchtvaartmaatschappij werktijdverkorting aanvragen voor het voltallige personeel, in totaal 35.000 mensen, de winstdelingsregeling uitstellen en werknemers mogelijk verplichte vakantie- dagen toewijzen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden", aldus een passage uit het bericht.

Volgens Frank Does van reisorganisatie Does Travel & Cadushi Tours probeert de KLM "al jarenlang, zonder succes, de 6 procent-commissieregeling voor reisbureaus in Suriname afgeschaft te krijgen". "De KLM grijpt nu de coronacrisis aan om te proberen dit alsnog door te drukken, onder het mom van dat de KLM het moeilijk heeft vanwege internationale lockdowns door Covid-19", aldus Does. Volgens hem probeert de KLM te "bezuinigen ten koste van de Surinaamse reisbureaus" na decennialang flink te hebben verdiend op de Suriname-route.

Het kan er bij hem niet in dat "uitgerekend op het moment dat mensen voor hun leven strijden en zelfs velen komen te overlijden waarbij eenieder deze tijd moet overleven, zowel zakelijk als met betrekking tot de gezondheid" de KLM deze situatie aangrijpt om de commissieregeling af te schaffen. "Heel ongepast", wordt gesteld, vooral omdat de KLM op dit moment niet eens vliegt op Suriname. De maatregel wordt verder "onbegrijpelijk" genoemd, omdat de Nederlandse overheid "voor de hele Nederlandse reisbranche, met de KLM vooraan", een "ongelofelijk vangnet" heeft opgezet.

"Het is daarom onvoorstelbaar dat de KLM nu zogenaamd probeert te bezuinigen in een branche in een land als Suriname waar er behalve de coronacrisis ook economische problemen zijn. Wij roepen de Surinaamse overheid op niet in te gaan op de verzoeken van de KLM, want wat de KLM voorstelt met een servicefee gaat vele banen kosten. Neemt u Curaçao als voorbeeld waar de hele branche kapot is gemaakt", aldus Does. De 6 procent-commissie is een Staatbesluit van Suriname. Dit besluit is destijds genomen omdat er bij de reisbureaus in het land een groot aantal mensen werkzaam is en er relatief erg veel reisbureaus zijn

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina