Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We willen niet naar het kookpunt toe’

‘We willen niet naar het kookpunt toe’

26/03/2020 23:14 - Aidy Pinas-Agodeba

‘We willen niet naar het kookpunt toe’

Foto: Gva.be  

PARAMARIBO - Het zal onstuimiger worden als de regering geen pas op de plaats maakt. “We zitten in een periode waarin we rust nodig hebben, maar het lijkt erop alsof men naar het kookpunt toe wil. Wij willen dat echter niet”, zegt Mukesh Simbhoedatpanday, voorzitter van de huisartsenpoot van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), tegen de Ware Tijd.

Deze belangenorganisatie heeft enkele weken geleden al laten weten dat ze niet blij is met de Wet financiering individuele gezondheidszorg, die men wil introduceren. Vijf coalitieleden hebben hiertoe een initiatiefvoorstel ingediend. "Wij als bestuur doen ons best om de VMS-leden te vragen het hoofd nog even koel te houden. Maar ook het langste touw heeft een eind.

De hele zorgsector is bezig de coronapandemie in Suriname in te dammen, terwijl een deel van het parlement juist van dit moment, als een dief in de nacht, gebruik wil maken om, net als bij de wet valutatransacties, deze (initiatief) wet door de keel van de zorgsector te duwen", onderstreept de voorzitter. De nieuwe wet over financiering individuele gezondheidszorg zal volgens de VMS ook zijn impact hebben, zoals de 'valutawet'.

De redactie verneemt dat de aangekondigde bespreking tussen de minister van Volksgezondheid en de VMS voor onbepaalde tijd is uitgesteld. De artsen hebben ondanks dat er over brandende vraagstukken moet worden vergaderd gekozen voor rust. De VMS ondersteunt Volksgezondheid in zijn maatregelen bij de aanpak van het coronavirus.

Echter, dit betekent niet dat de organisatie de gang van zaken over specifieke onderwerpen accepteert. Simbhoedatpanday adviseert de beleidsmakers om wijs te handelen. "Tan tiri, no wani taki dati yu don." De VMS heeft meerdere malen tevergeefs nijpende vraagstukken in de gezondheidszorg aangehaald en adviezen uitgebracht hoe die kunnen worden aangepakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina