Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zijn acht patiënten de stilte vóór de storm

Zijn acht patiënten de stilte vóór de storm

26/03/2020 17:42 - Arjen Stikvoort

De quarantainetunnel van het Sint Vincentius Ziekenhuis.

De quarantainetunnel van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Voor Suriname is het week twee van de ‘coronacrisis’. Hoe lang wordt dit volgehouden? De ziekenhuizen zeggen voorbereid te zijn op de komst van mensen die met het nieuwe coronavirus zijn besmet. De afdelingen intensive care staan klaar. Verpleegkundig personeel draait extra trainingsuren om zo up-to-date mogelijk te blijven.

Bij het Sint Vincentius Ziekenhuis mogen (eventueel) besmette personen alleen via een aparte quarantainetunnel naar binnen. Net als bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo hangen er ook bij RKZ op verschillende plekken 'posters' met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De Ware Tijd spreekt bij het Sint Vincentius Ziekenhuis een verpleegkundige op het moment dat haar dienst is afgelopen. Alvorens haar werkplek te verlaten, wast ze haar handen. Ze vertelt anoniem haar verhaal. "Als iemand zich aanmeldt bij de hoofdingang wordt zo een persoon eerst grondig gescreend en onder meer gevraagd of die recent in aanraking is gekomen met iemand uit het buitenland of met een besmet persoon. We zijn zeer op onze hoede."

Vanuit het ziekenhuis is mensen voorgehouden zoveel mogelijk thuis te blijven. "Kom niet als dat niet strikt noodzakelijk is. De poliklinieken zijn open, maar voornamelijk voor urgente gevallen, zoals patiënten met kanker, die niet kunnen wachten."

Huisarts Shanti* heeft haar handen vol aan het coronagebeuren. Het is een taak die bovenop haar gebruikelijke werk komt, maar ze doet het graag en met volle overtuiging naar haar patiënten toe. "Er is gewoon poli. Alleen is de werkwijze aangepast. Elke arts mag zijn of haar poli dusdanig draaien dat geen overdracht en verspreiding van het virus plaatsvindt."

Ze merkt dat haar patiënten wel paniekerig zijn, zeker als ze symptomen hebben die lijken op die van het coronavirus. De één kan mildere of ernstigere symptomen hebben. Uiteindelijk geeft een test duidelijkheid."

In de patiëntenapp deelt ze alle belangrijke informatie over het coronavirus. "Verder adviseer ik mijn patiënten thuis te blijven, social distance te houden van anderhalve tot twee meter, kalm te blijven en bij symptomen te bellen met de arts of met de BOG-hotline 178."

Volgens John Codrington, hoofd Klinisch Chemisch Laboratorium van het AZP, was de toename van het aantal besmette personen te verwachten. Wel wijst hij op het feit dat het verloop van het virus heel anders kan gaan dan bijvoorbeeld in het buitenland. "We zijn geen China, Italië of Nederland waar je met zijn allen dicht op elkaar woont." Dat kan een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het virus.

Codrington vindt dat de Surinaamse overheid goed haar prioriteiten moet inschatten en duidelijk moet aangeven welke middelen zij beschikbaar heeft om het virus te bestrijden. "Misschien is het een idee om de kwetsbare ouderen te inventariseren. Waar zitten zij en wat kunnen we nu doen om hen beter te beschermen tegen het virus."

*Om privacyredenen is dit een fictieve naam

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina