Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: CBvS roert zich

COMMENTAAR: CBvS roert zich

27/03/2020 12:00

COMMENTAAR: CBvS roert zich

 

MAURICE ROEMER, GOVERNOR van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), was de afgelopen dagen opvallend stil. Terwijl de NDP-fractie de zeer omstreden wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren in de nacht van vrijdag op zaterdag er in De Nationale Assemblee doorheen jaste en president Desi Bouterse daar maandag al zijn handtekening onder zette, zweeg Roemer. Dat ook Kirpalani de deuren woensdag uit protest tegen die wet gesloten hield, was al een teken aan de wand. Immers, eigenaar Vijay Kirpalani is president-commissaris van de CBvS en hij keert zich vanwege die belangen niet zo snel tegen Bouterse.

Donderdag doorbrak Roemer eindelijk zijn stilzwijgen. En hoe! Volgens dé autoriteit op het gebied van het bankwezen en de financiële sector, is de wet in strijd met de Bankwet en is de CBvS zelfs helemaal niet betrokken bij de totstandkoming hiervan. Dat is natuurlijk heel vreemd. Maar waarschijnlijk wilden de zogenaamde deskundigen van de NDP onder leiding van Amzad Abdoel helemaal geen pottenkijkers bij hun snode plannen, omdat ze zelf ook wel wisten dat het aan alle kanten rammelde en iedereen zich er (terecht) tegen zou verzetten. Waarom Roemer pas de noodklok luidt terwijl het kwaad al is geschied, daar kan alleen hij antwoord op geven. Maar ook zal zou hij eerder zijn stem hebben laten horen, dan was er toch niet naar hem geluisterd. Want de wet móest er hoe dan ook doorheen van de paarse club.

Zijn brief van gisteren brengt Bouterse in het zoveelste lastige parket. Want hoewel Roemer als baas van de onafhankelijke CBvS recht van spreken heeft, zal zijn kritiek tegen het zere been zijn van de president. En die heeft samen met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in het verleden aangetoond compleet lak te hebben aan die onafhankelijkheid. Dus het lijkt logisch om ook Roemer de laan uit te sturen. Maar hij zit er nog geen twee maanden. En om nou twee maanden vóór de verkiezingen voor de vierde keer in nog geen vijf jaar een nieuwe bankpresident te moeten zoeken. Gebleken is bovendien dat niemand voor die job in de rij staat.

Misschien dat Bouterse zich nog eens achter zijn oren moet krabben en echt gaan bestuderen waar hij maandag zijn handtekening onder heeft gezet. Hopelijk komt hij dan tot de conclusie dat het een onuitvoerbaar gedrocht is en dat het daarom terecht is dat iedereen - van bankwezen en aannemers tot fabrikanten- er tegen is. En dat hij vervolgens het enige juiste besluit neemt dat genomen kan worden: de wet intrekken, zodat de sociale en arbeidsonrust weer een beetje de kop kan worden ingedrukt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina