Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gras- en vuilbranden in coronacrisis uitdaging brandweer

Gras- en vuilbranden in coronacrisis uitdaging brandweer

27/03/2020 16:47 - Merredith Bruce

Grasbrandjes  maken de branweer ontzettend moeilijk in deze periode waarin rekening gehouden moet worden met de wereldwijde verspreiding van het coronavirus.

Grasbrandjes maken de branweer ontzettend moeilijk in deze periode waarin rekening gehouden moet worden met de wereldwijde verspreiding van het coronavirus.  

PARAMARIBO - Het uitrukken voor meldingen van vuil- of grasbranden tijdens de coronacrisis, plaatst de brandweerzorg in een extra moeilijk parket. Ulrich Coats, woordvoerder van het Korps Brandweer Suriname, noemt met nadruk branden die “moedwillig” zijn aangestoken, dan wel uit “onwetendheid, onverantwoord of asociaal gedrag”.

De regel is dat een brandweerauto met minimaal zes mensen uitrukt. Echter zijn de voertuigen niet toegerust dat brandweerlieden minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden conform de corona-preventiemaatregelen. Coats: "Weet je wat het betekent om dit risico te nemen? Je zet je gezondheid op het spel om situaties waar veelal moedwilligheid ten grondslag blijkt te zijn."

Er zijn volgens de woordvoerder intern bij de brandweerposten voorzieningen getroffen om de afstandsmaatregel toch in acht te kunnen nemen. Zo hebben afdelingen die niet 1x24 uur werken hun ruimte tijdelijk opgeofferd voor de brandweerlieden. Dit, in combinatie met een roulatiesysteem. In de brandweervoertuigen kunnen die voorzieningen echter niet getroffen worden. "Als brandweerwerker word je vanaf het begin 'ingestampt' dat je vanwege het werk verbonden bent aan risico's, maar dit is een andere situatie. Zal je steeds weer het gezondheidrisico nemen om uit te rukken voor moedwillig aangestoken brandjes?"

Volgens Coats krijgt de brandweer landelijk minimaal gemiddeld vijftien meldingen binnen van gras- en vuilbranden. "We kunnen ons geen rookoverlast en dergelijke zaken veroorloven in deze tijd." Onder andere personen met een longziekte zouden (extra) kwetsbaar zijn bij mogelijk oplopen van het Coronavirus. De brandweerwoordvoerder betreurt het dat personen, ondanks dat de wet dit verbiedt, toch gras en vuil verbranden.

P.B., een 67-jarige bewoner uit Rainville, beklaagt zich bij de redactie over de dagelijkse rookoverlast in de omgeving. "Twee jaar lang, elke avond en elke middag, krijgen wij hiermee te maken. Onze longen gaan eraan en ik heb nu een zwangere dochter. Daarom maak ik mij ook zo bezorgd." Ook bewoners in andere gebieden zoals Commewijne en Hannaslustproject 2 hebben zich beklaagd over gras- of vuilbranden in hun omgeving. Coats wijst erop dat dit onnodige druk levert op personeel en werkmateriaal.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen