Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Thuisquarantaine lijkt gatenkaas

Thuisquarantaine lijkt gatenkaas

27/03/2020 08:23 - Ivan Cairo

Thuisquarantaine lijkt gatenkaas

Foto: 123rf.com  

PARAMARIBO - Niet iedereen die vanwege de coronacrisis in thuisquarantaine is geplaatst houdt zich stringent aan de afzonderingsregels. Verschillende personen die de afgelopen dagen uit het buitenland zijn gerepatrieerd begeven zich toch buitenshuis en onder het publiek. Zo blijkt uit informatie die vanuit de samenleving de dWT-redactie heeft bereikt.

Tijdens een persconferentie donderdagmiddag erkendeNCCR-coördinator Jerry Slijngard, dat sommige personen zich de afgelopen dagen niet aan de regels hebben gehouden en de plek waar ze in quarantaine zijn hadden verlaten. Tegen personen die tegen de lamp lopen zal hard worden opgetreden.

Donderdag sloot Telesur-Noord haar deuren, nadat een vrouw zich daar aan de balie had aangemeld en aangaf dat de kassier afstand diende te houden, omdat ze in quarantaine moest zijn, maar toch haar zaken was komen regelen. HetNCCRwerd onmiddellijk op de hoogte gesteld, waarna het gebouw werd ontruimd. De vrouw is intussen opgespoord, maar bijzonderheden over dit incident kon Slijngard tijdens de persconferentie niet geven. Het onderzoek is nog gaande.

Jennis Asraf, manager Corporate Communications bij Telesur, bevestigt het incident. Zij geeft evenwel aan dat niet het totale bedrijf in lockdown is. Alleen het kantoor in Paramaribo-Noord.

Er is  volgens Asraf een melding geweest dat er mogelijkerwijs iemand die in quarantaine had moeten zitten naar Noord is geweest. Uit voorzorg hebben is het kantoor gesloten, zodat  het schoon gemaakt kunnen worden. Het kantoor is maandag weer open voor het publiek. "We willen gewoon geen risico nemen". Desgevraagd stelt de Telesur-medewerkster dat na advies van artsen te hebben ingewonnen er geen noodzaak blijkt "om het personeel in quarantaine te plaatsen".

Binnen het bedrijf waren voorts in het kader vansocial distancingreeds maatregelen getroffen bij alle filialen. Er kunnen maximaal maar vijf klanten per keer naar binnen. "Want je kan aan niemand zien wie wel of niet ziek is. We moeten dus sowieso alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen, en die hadden we al inplace", aldus Asraf.

Volgens informatie die de redactie heeft bereikt zou één van de personen die in nauw contact was met iemand bij wie het nieuwe coronavirus al was vastgesteld, zich toch naar de eigen werkplek hebben begeven en is daar in contact gekomen met medewerkers. Dit ondanks deze persoon onder verplichte quarantaine was gesteld door de autoriteiten. Bij deze persoon is intussen ook het COVID-19-virus vastgesteld.

Meerdere personen zouden zich niet aan de afzonderingsmaatregelen hebben gehouden en zich toch onder het publiek hebben begeven. Slijngard zegt, dat mensen die hun quarantaineplek verlaten en gepakt worden anders behandeld zullen worden en onder, voor hun, minder prettige omstandigheden zullen worden afgezonderd.

Ingezetenen die naar Suriname terugkeren worden van een polsband voorzien, zodat ze gemakkel­ijk herkend kunne­n worden door gezondheidswerk­ers die belast zijn met de monitoring van hun situa­tie. In de quarantainewet­geving is gevangenisstraf opgenomen voor personen die de regels overtreden. Betrokkenen worden daarom opgeroepen het bandje niet te verwijderen.

De mensen zullen geïnformeerd worden wanneer ze het polsbandje kunnen verwi­jderen. Dat zal, aldus Slijngard, gebeuren na de 14 dagen quarantaine en indien bij de gezondheidsscreening op dat moment geen COVID-19 is vastgesteld. "We gaan er niet voor schromen om u weg te halen uit thuisquarantaine als blijkt dat u zich niet houdt aan de regels die zijn gesteld", waarschuwde deNCCR-coördinator.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina