Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aantal niet-‘Hindostanen’ treedt uit onvrede uit VHP

Aantal niet-‘Hindostanen’ treedt uit onvrede uit VHP

28/03/2020 07:09 - Naomi Hoever

Peter Waterberg tijdens een VHP-bijeenkomst. Waterberg is vorig jaar uit de VHP gestapt.

Peter Waterberg tijdens een VHP-bijeenkomst. Waterberg is vorig jaar uit de VHP gestapt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Binnen betrekkelijk korte tijd hebben een aantal ‘niet-Hindostanen’ de VHP de rug toegekeerd. De van oorsprong Hindostaanse partij heeft jaren geleden de mogelijkheid geboden aan iedereen, ongeacht etniciteit, toe te treden en vorig jaar werd dit extra benadrukt. Het leek goed te gaan met het verbroederen, totdat enkele personen de partijleiding beschuldigden van discriminatie en uittreden.

Tot verbazing van veel Facebook-gebruikers heeft Bennie M. zich vrijdag teruggetrokken. Toen hij toetrad was hij vol lof over de VHP en gaf dagelijks op facebook andere partijen er flink van langs, ten gunste van zijn 'nieuwe' partij. Hij raakte hierdoor vaker in de clinch met zijn eigen 'roots'. Toen hij woensdag bekendmaakte dat hij stopt bij de 'oranje partij' waren velen verbaasd. Op vragen van de redactie antwoordt hij: "Ik voelde mij niet meer op mijn gemak en ben zelf vertrokken, zonder ruzie."

Hij vertelt tot driemaal toe etnische tegenwerking te hebben meegemaakt. Andere 'niet-Hindostanen' die de partij vorig jaar gedag hebben gezegd zijn Miguel Abaas en Peter Waterberg. Recent nog de man met de bijnaam 'Powisie' en kort daarvoor zijn moeder Jane Ceder. Naar aanleiding van deze ontwikkeling sprak de redactie met Cedrick van Samson die als 'niet-Hindostaan' is gekandideerd op de DNA-kandidatenlijst van Paramaribo. Hij noemt de VHP een gevestigde partij die haar oorsprong heeft uit de tijd dat er duidelijke etnische scheidslijnen tussen partijen waren.

"Wat is mis met natuurlijke selectie?", vraagt hij zich af. Samson vertelt geboren en getogen te zijn in Kwatta die hij als een VHP-buurt omschrijft. "Ik ken in tegenstelling tot andere niet traditionele VHP'ers de partijgenoten wel. Wat noemen mensen discriminatie? Als je niet gekandideerd bent, ben je dan gediscrimineerd? In elke organisatie zullen er spanningen zijn. Waar mensen bij elkaar komen om samen iets te doen, zullen er meningsverschillen bestaan."

Samson zegt geen structurele discriminatie op basis van raste hebben ervaren bij de oranje partij. De bekende keeper Ronny Aloema die ook tot de VHP is toegetreden, stelt dat mensen van alle bevolkingsgroepen de 'Orange Movement' joinen. "Als Lowéman paansu heb ikal drie jaar geen discriminatie gemerkt. Ik wil een wezenlijke bijdragen leveren om de leiding van Suriname in verantwoordelijke handen te krijgen."

De redactie heeft getracht een reactie van partij¬voorzitter Chandrikapersad Santok¬hi te krijgen, maar hij heeft de vragen die hem vrijdagmorgen vroeg zijn opgestuurd niet beantwoord.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina