Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname doet mee aan eSports Olympics

Suriname doet mee aan eSports Olympics

28/03/2020 17:12 - Guillano Bruce

Gamers bekampen elkaar in het computerspel NBA2K. Suriname is onlangs uitgenodigd om mee te doen aan de World eSport Olympics.

Gamers bekampen elkaar in het computerspel NBA2K. Suriname is onlangs uitgenodigd om mee te doen aan de World eSport Olympics. Foto: Getty Images  

PARAMARIBO - E-sports wint steeds meer terrein in de wereld en ook Suriname ontkomt daar niet aan. Onlangs is ons land uitgenodigd om mee te doen aan de World eSports Olympics. Dit evenement waar gamers uit meer dan vijftig landen elkaar bekampen in computerspellen vindt in april en mei plaats en wordt georganiseerd door de eSports organisatie LFP.

Issiah Roberts, directeur van eSports Suriname bij wie de uitnodiging eerder deze week binnenkwam, kijkt er enthousiast naar uit. "Wij hebben heel sterke gamers die al op internationaal niveau kunnen meedoen maar nog niet de kans hebben gehad om zich op zo een groot platform te bewijzen. Dit toernooi kan ervoor zorgen dat zij gezien zullen worden."

Verschillende grote professionele sportcompetities organiseren ook eSport-toernooien. De Nederlandse profvoetbalcompetitie Eredivisie bijvoorbeeld organiseert een onlinecompetitie voor gamers die elk een team uit de hoogste divisie van de KNVB vertegenwoordigen en elkaar virtueel bekampen. Een ander voorbeeld is de NBA, waar elke basketbalclub vertegenwoordigd wordt door gamers die het in de NBA2K eSports League tegen mekaar opnemen.

Maar vooral in de afgelopen weken is eSports in de spotlights gekomen. Door de coronaviruscrisis zijn alle sportcompetities wereldwijd stilgelegd, maar sportorganisaties bleven niet stilzitten en organiseerden eSporttoernooien om hun atleten toch bezig te houden. Zo werd er in het Spaanse profvoetbal een online La Liga-toernooi georganiseerd waarbij voetballers van teams uit de hoogste divisie het in het computerspel FIFA20 tegen elkaar opnamen. '

Real Madrid-aanvaller Marco Asensio won dat toernooi dat tegelijk bedoeld was om geld in te zamelen in de strijd tegen het coronavirus. Maar ook Formule 1 heeft een eSports-competitie terwijl ook de MotoGP binnenkort daarmee van start zal gaan. De opmars van eSport komt overigens niet uit de lucht vallen. Het is namelijk voor grote sponsoren een kans om hun producten en diensten dichter bij het publiek te brengen.

"In Suriname zien veel mensen het nog gewoon als computerspelletjes spelen, maar het is een serieuze business waarmee veel geld gepaard gaat. Gamers verdienen ermee", legt Roberts uit. Hij hoopt dat door de deelname van Suriname aan de eSports Olympics de belangstelling ervoor in ons land zal groeien. "Maar ook dat onze gamers mogelijk gescout en gecontracteerd kunnen worden door een grote sponsor als bijvoorbeeld Nike om zelf geld te verdienen."

E-Sports Suriname, die al twee jaar bestaat en net als een paar andere eSports-organisaties al geruime tijd eSport-toernooien in Suriname organiseert, is bezig het Surinaamse team samen te stellen dat aan de eSport Olympics zal deelnemen. De groep zal uit tussen vijftien en twintig man bestaan. Tijdens het toernooi van 17 april tot en met 9 mei zijn er geldprijzen te winnen die elektronisch overgemaakt zullen worden naar de winnaars.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina