Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vissers vrezen ondergang door nieuwe 'valutawet'

Visserijsector vreest ondergang door nieuwe 'valutawet'

28/03/2020 20:32 - Aidy Pinas-Agodeba

Visserijsector vreest ondergang door nieuwe 'valutawet'

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Ook in de visserijsector zijn de effecten van de nieuwe 'valutawet' voelbaar. “We zien nu al dat de prijzen van vissen zijn gedropt, maar de onkosten niet”, zegt Mark Lall van de vissersorganisatie. De vissers moeten meer voor voeding betalen en ook benzine is duur. Ze verkopen hun vangst in US dollars en de inkomsten zijn met de helft verminderd als gevolg van de nieuwe 'valutawet'.

Lall waarschuwt dat de samenleving hiervan de dupe wordt en vreest dat vissers ermee zullen ophouden als de situatie niet verandert. "Niemand gaat werken om alleen maar kosten te maken. Men denkt dat de visser de prijs bepaalt, maar dat is niet zo." Lall zegt dat de prijs afhankelijk is van een aantal vaste kosten. Vissen is volgens hem niet hetzelfde als bijvoorbeeld kip kweken.

De visser is nooit zeker of hij met vangst terugkeert. Hoe dieper men in zee vist, hoe hoger de kosten. De sector ligt - ondanks dat er wordt gewerkt - dus toch een beetje lam. "Het zit ons even dwars." Vrijdag zei hij tegen de redactie: "Vanmorgen zijn de prijzen zodanig gedaald dat wij niet meer uit onze kosten zullen komen. Onze inkomsten zijn met de helft teruggelopen."

Hij betreurt dat de vele gesprekken met het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij geen positief resultaat hebben opgeleverd. "We hebben bijvoorbeeld gevraagd om belastingvrije benzine, waardoor wij een betere prijs kunnen bepalen voor de lokale consument. Het is tot nu toe alleen bij beloftes gebleven." De sector heeft ondersteuning nodig, anders zal ze doodbloeden. De vissers hebben het tot nu toe kunnen overleven, maar de 'valutawet' zet hen ernstig onder druk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina