Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Valutawet wordt tegen het licht gehouden

Valutawet wordt tegen het licht gehouden

29/03/2020 00:00 - Ivan Cairo

Valutawet wordt tegen het licht gehouden

Foto: Dreamstime.com  

PARAMARIBO - Deskundigen zullen de komende dagen zorgpunten over de controversiële nieuwe ‘valutawet’ nader bestuderen en verwerken. Dat is onder andere afgesproken tussen de leiding van het parlement en de besturen van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Survam en de Surinaamse Bankiersvereniging.

Bij het onderhoud was ook een vertegenwoordiging van vakcentrale C-47 aanwezig. Volgens ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva, is de bespreking "vruchtbaar" geweest. "In een intensieve sessie met elkaar en deskundigen is diepgaand gesproken over de onduidelijkheden en gewenste verbeteringen in de wet." Zowel DNA-voorzitter, Jennifer Geerlings- Simons als Bouva heeft evenals de overige vertegenwoordigers het belang van de wet benadrukt.

Zij hebben allen aangegeven zich te scharen achter het doel en de strekking van de wet die zich "voornamelijk richt op de ordening van het valutaverkeer, het stimuleren van giraal verkeer en versterking van de deviezenreserve van de Centrale Bank". In de uitvoering blijken er volgens diverse stakeholders echter technisch-administratieve onvolkomenheden die aan de orde zijn gesteld, zegt Bouva.

De deskundigen zullen deze punten nader bestuderen en verwerken. Er is, volgens hem, ook duidelijkheid gevraagd over tal van zaken omtrent de uitvoering van de wet waaronder valutatransacties met het buitenland, tussen diverse valutasoorten en betalingen. Intussen zijn er ook werkafspraken gemaakt met de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer.

De wet is afgelopen dinsdag in werking getreden. Bepaalde zaken zullen nader worden uitgewerkt. Bouva: "Wij zijn in elk geval goed gestemd dat deze zowel op de koers als op bepaalde prijzen reeds een positieve werking heeft. De voorstellen om te komen tot een eventuele technische aanscherping van de wet worden komende week ook met andere relevante betrokkenen verder besproken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina