Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DSB maakt pas op de plaats bij kort geding

DSB maakt pas op de plaats bij kort geding om 'valutawet'

30/03/2020 16:47 - Ivan Cairo

DSB maakt pas op de plaats bij kort geding om 'valutawet'

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Surinaamsche Bank (DSB) is voorlopig geen partij bij het kort geding dat het bedrijfsleven uit onvrede met de nieuwe 'valutawet' tegen de Staat heeft aangespannen. De bank zou samen met de bedrijfslevenorganisaties VSB, Survam en Asfa de rechtszaak beginnen maar maakte pas op de plaats na “constructieve” gesprekken met de top van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en De Nationale Assemblee (DNA).

"DSB heeft altijd een twee-strategieën-pad gevolgd: dialoog én rechtsgang om onze rechtonzekerheidspositie op te lossen", zegt directeur Steven Coutinho tegen de Ware Tijd. Hij zegt dat de bank op basis van de gesprekken met CBvS-governor Maurice Roemer "goed gestemd is ten aanzien van de uitvoering van de wet".

Ook vrijdag heeft er een vruchtbaar gesprek plaatsgehad met de voorzitter en ondervoorzitter van het parlement. "Zij gaven aan wat de bedoeling is van de wet. Ze stonden open voor de opmerkingen en pijnpunten die wij hebben. Op basis van hun constructieve opstelling heeft DSB besloten zich terug te trekken uit de rechtszaak", aldus de directeur.

Coutinho geeft aan dat de bank voldoende instructies en aanwijzingen van governor Roemer heeft gekregen hoe te opereren om de rechtspositie van klanten en bankmedewerkers zeker te stellen. "De bank wil zich aan de wet houden, want de rechtspositie van de klanten staat hoog in ons vaandel", aldus de bankier.

Van de CBvS-topman zijn instructies gekregen hoe de wet zodanig uit te voeren dat zij noch haar medewerkers juridisch in problemen komen. Deze week zullen de instructies al worden opgevolgd.

Zoals de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren er nu ligt is deze volgens het bankwezen, bedrijfsleven, verzekeringswezen en delen van de vakbeweging praktisch onuitvoerbaar. Ook governor Roemer heeft in een brief aan president Desi Bouterse gewezen op de onrechtmatigheden in de valutawet.

Zo zouden sommige bepalingen indruisen tegen de bankwet, de bevoegdheden van de Centrale Bank van Suriname uithollen en door de bevoegdheden die zijn toegekend aan een daarin opgenomen toezichtorgaan inbreuk maken op grondrechten van burgers en ondernemers. Ook heeft Roemer gewezen op de ongebruikelijke wijze van totstandkoming van de nieuwe wet.

Ondanks de bezwaren die tegen de uitvoering van de wet zijn geopperd door verschillende belangengroepen is deze door de regering afgekondigd. Survam, Asfa en VSB hopen maandag rechtsingang te krijgen voor hun vrijdag ingediend verzoekschrift.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina