Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Honorair consul in Rio overleden aan COVID-19

Honorair consul van Suriname Jorge Sebá in Rio overleden aan Covid- 19

30/03/2020 07:09 - Wilfred Leeuwin

Jorge González Sebá.

Jorge González Sebá. Foto: google.com  

PARAMARIBO - De Honorair Consul van Suriname, Jorge González Sebá, 60 jaar oud, is afgelopen woensdag overleden in het Rio Mar Hospital in Barra da Tijuca (Brazilië). Hij overleed aan de gevolgen van COVID-19. De diplomaat die leed aan diabetes, werd in het ziekenhuis opgenomen omdat hij kortademig was en hoge koorts had. Hij overleed aan een dubbele longontsteking en ademhaling falen.

Een eerste test die werd uitgevoerd toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen, was positief voor het nieuwe coronavirus. De Braziliaanse krant O Globo, die hiervan melding maakt, beweert in het bezit te zijn van en video opname van de honorair consulair die enkele uren voor zijn overlijden de opname naar de krant stuurde.

Daarin verweet hij het ziekenhuis van ernstige nalatigheid en het schenden van de 'eed van Hippocrates. (De eed van Hippocrates is een eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven). De zieke zou volgens de krant volledig aan zijn lot zijn overgelaten.

Volgens opnames van de toenmalige patiënt was hij zo geïsoleerd in het ziekenhuis dat hij 48 uur vies was achtergelaten met uitwerpselen en zelfs geen toegang had tot drinkwater. Volgens experts is het erg belangrijk dat een COVID-19, patiënt, veel vocht tot zich neemt.'Ik moest een hele dag bedelen zodat iemand me een glas kon brengen om water te drinken',zei hij in de opname.

Sebá zegt in het filmpje ook dat het eendje dat werd gebruikt om zijn urine op te vangen niet werd verwisseld en dat hij zich totaal "besmet" voelde, zonder enige vorm van aandacht van het ziekenhuispersoneel. 'Ze lieten me hier achter zonder informatie, geïsoleerd, alsof ik een dier ben. Ik verslijt, ik schreeuw, ik bel mensen, niemand neemt op.

Volgens hem werd hij door het ziekenhuispersoneel uit angst zelf besmet te raken in de steek gelaten. Hij zei de angst van mensen te begrijpen, maar hij weet niet waarom hij niet op een manier werd behandeld die voor iedereen veilig was.

Sebá's familie zegt nu dat ze het ziekenhuis zullen aanklagen. De advocaat van de familie Fernando César Almeida bevestigde de overgeleverde feiten en dat de familie verhaal zou halen bij het ziekenhuis.

De burgerpolitie van Rio heeft na de publicatie een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van het overlijden van administrateur Jorge José González Seba.

Volgens de politie zullen familieleden van González, die een gepensioneerde legerkapitein en honorair consul van Suriname in Rio was, gehoord worden tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis heeft in een verklaring gezegd zelf ook en onderzoek te zullen instellen en op basis daarvan passende maatregelen te zullen nemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina