Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Langere sluiting scholen verhoogt risico op permanente uitvallers

Langere sluiting scholen verhoogt risico op permanente uitvallers

30/03/2020 18:12 - Aidy Pinas

Langere sluiting scholen verhoogt risico op permanente uitvallers

 

PARAMARIBO - In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gaan meer dan 154 miljoen kinderen, ofwel ongeveer 95 procent van het aantal ingeschreven leerlingen, tijdelijk niet naar school wegens het coronavirus. Dit heeft de cultuur - en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties, Unicef, onlangs bekendgemaakt.

Volgens de organisatie zal ongeveer 90 procent van de centra voor jonge kinderen en kleuter-, lagere- en middelbare scholen in de regio nog dagen of zelfs weken gesloten blijven. Toename van het percentage wordt bovendien voorspeld.

Deze situatie verhoogt het risico op permanente uitval, vooral voor de meest kwetsbare kinderen. Unicef stelt overheden voor maatregelen te nemen om de onderbreking van het onderwijs te voorkomen en de toegang tot afstandsonderwijs mogelijk te maken. Ook kinderen met een beperking en zij die thuis geen toegang tot internet hebben, moeten die mogelijkheid krijgen.

De voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, Kelvin Koniki stelt dat "voor de zoveelste maal onze schoolgaanden tijdelijk niet naar school gaan." Hij spreekt wel van een terechte onderbreking "want het coronavirus is zich aan het verspreiden in ons land." Koniki betreurt dat Suriname nog niet de mogelijkheid heeft van afstand onderwijs.

Deze week lanceren Unicef en partners de regionale outreach-campagne#LearningAtHomevia hun digitale kanalen om gezinnen en leerkrachten onderwijs- en entertainment hulpmiddelen te bieden. Maar er zal ook aandacht zijn voor tips over gezondheid en hygiëne.

Sommige landen zijn begonnen met het invoeren van mogelijkheden voor afstandsonderwijs, maar dit blijft toch beperkt, omdat veel landen die mogelijkheid niet hebben en voor zover die er wel zijn, zijn er gezinnen en kwetsbaren die er geen gebruik van kunnen maken.

"Reden genoeg om het initiatief van Unicef en partners voor een regionale outreach campagne via hun digitale kanalen toe te juichen", zegt Koniki. Hij drukt scholieren en studenten op het hart om aan zelfstudie te doen en adviseert leerkrachten nu al na te denken over modellen om straks de leerstof in te halen.

Bernt Aasen, regionaal directeur van Unicef voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, spreekt van "een ongekende onderwijscrisis in de recente geschiedenis" van deze regio. Er zijn immers nooit zoveel scholen tegelijk gesloten.

Als de periode van sluiting verlengd wordt bestaat er groot risico dat kinderen achterraken in hun leerproces en vreest men dat de meest kwetsbare leerlingen nooit meer naar school zullen terugkeren. Het is dan essentieel dat ze niet ophouden met leren vanuit huis.

De sluiting van scholen houdt ook in dat de toegang tot andere belangrijke basisdiensten wordt onderbroken, zoals schoolmaaltijden, recreatieprogramma's, buitenschoolse activiteiten en pedagogische ondersteuning.

Ook de gezondheids-, water-, sanitaire- en hygiënediensten op school zullen worden beïnvloed. Voor scholen die open blijven is het essentieel om toegang tot zeep en veilig water te garanderen en hygiënepraktijken te bevorderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina