Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Avondklok

COMMENTAAR: Avondklok

31/03/2020 12:00

COMMENTAAR: Avondklok

 

SINDS ZONDAG GELDT de avondklok in Suriname. Hoewel niet zeker is of dit effect heeft bij het de kop indrukken van het coronavirus, heeft de regering het zekere voor het onzekere genomen en het voorbeeld van veel andere landen gevolgd. Het is inderdaad beter om vergaande maatregelen te nemen in de hoop dat ze helpen. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Een belangrijk deel van de bevolking accepteert deze nieuwe maatregel ook en blijft van acht uur 's avonds tot zes uur 's morgens binnen, zoals het hoort. Maar zondagavond is ook gebleken dat er nog altijd groepjes asocialen zijn die zich van niets of niemand wat aantrekken en doen waar ze zin in hebben. Ze dagen politie en militairen uit en sturen aan op een confrontatie.

Daarmee nemen ze dus doelbewust het risico dat het coronavirus zich verder kan verspreiden. Dat is onbegrijpelijk! De autoriteiten zullen dit verwerpelijke gedrag per direct de kop in moeten drukken. En hoewel het misschien moeilijk zal zijn, zullen mensen die doelbewust en zonder reden tijdens de avondklok de straat opgaan gelijk voor minimaal 24 uur moeten worden opgesloten in plaats van tot zes uur de volgende ochtend. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

Niet alleen de avondklok wordt door sommigen aan de laars gelapt, ook het samenscholingsverbod voor meer dan tien mensen wordt niet door iedereen serieus genomen. Ondanks dat president Desi Bouterse deze maatregel vrijdagavond per direct afkondigde, lijkt niet iedereen daar van onder de indruk. Absurd was in ieder geval dat terwijl de maatregel al was ingegaan, aan de Ramgoelamweg te Latour vele tientallen NDP-sympathisanten bijeen waren voor promotieactiviteiten van de partij. Zij namen bovendien desocial distancingregel niet in acht.

Het excuus van NDP-ondervoorzitter André Misiekaba dat de maatregel te laat was afgekondigd om iedereen te waarschuwen, snijdt geen hout. Zeker voor een partij die in staat is om, als het moet, binnen 24 uur duizenden mensen op de been te krijgen, moet het betrekkelijk eenvoudig zijn om honderd mensen te informeren dat iets níet doorgaat. Nu ontstaat de indruk dat voor NDP'ers andere regels gelden, ook al omdat de politie niet heeft ingegrepen.

Laten we allen onze verantwoordelijkheid nemen en ons aan de opgelegde regels houden. Zodat we over een paar weken kunnen zeggen dat we nog steeds 'slechts' acht gevallen hebben en het coronavirus Suriname redelijk heeft ontzien. En dat geldt vooral voor al diegenen die de situatie nog altijd niet serieus nemen en de regels doelbewust overtreden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina