Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Social distancing moeilijk voor sommige beroepen

Social distancing moeilijk realiseerbaar voor sommige beroepen

31/03/2020 07:49 - Arjen Stikvoort

Een kapper werkzaam in een barbershop aan de Mangolaan. Twee meter social distancing is bij dit beroep niet te doen. Daarom wordt er extra ontsmet.

Een kapper werkzaam in een barbershop aan de Mangolaan. Twee meter social distancing is bij dit beroep niet te doen. Daarom wordt er extra ontsmet. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Vorige week schroefde het COVID-19 managementteam de maatregel van social distancing verder op van anderhalve meter naar minimaal twee meter. Dit deed het om meer afstand te creëren tussen mensen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Veel kleine ondernemers die op de korte afstand tot hun klant werken steunen de maatregel, maar houden hun zaak toch open.

Eigenaar Manir Razied Hoessein van een barbershop aan de Mangolaan ziet de laatste tijd minder klanten. "Ik begrijp het wel, maar er moet toch geld verdiend worden." Hij doet alles wat hij kan en zegt na elke klant de stoel, het schort dat de klant om krijgt en alle apparaten grondig te ontsmetten.

Daarnaast mogen er niet veel klanten in zijn kleine zaak en zitten ze in de wachtkamer op gepaste afstand. "We moeten wel, want je wil het virus zo ver mogelijk houden. Maar voor ons als kapper is die twee meter afstand moeilijk haalbaar."

De Dominicaanse Jany Dominicana van Hair & Nails is al een week gesloten. Ook de komende twee weken zal de deur dicht blijven. "Het is moeilijk voor mij, no money," roept de Dominicaanse. Ze krijgt wel wat geld vanuit haar thuisland, maar alles is minimaal. "Ik kan niet werken. Ik ben altijd in contact met klanten hun handen, voeten en haren. Nee, corona is niet goed."

Bij tandarstenpratijk de Tandartsenpoli zegt de receptioniste dat de tandarts niet werkt, behalve in urgente gevallen. Exotic Café aan de Gonggrijpstraat is al twee weken dicht. Voorlopig om geen enkel risico op te lopen, houdt eigenaar Raween zijn deuren dicht.

"Ik mag wel open blijven, maar de klanten mogen dan alleen hun drankje bestellen en gelijk meenemen. Niet meer gezellig aan de bar een drankje doen dus. Maar ook dat doe ik niet. Ik ben gewoon gesloten tot corona voorbij is. De dames komen hier alleen voor hun vertier. Maar nu ook niet meer."

Voorzitter Bryan Renten van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven roept de overheid op om met duidelijke instructies voor kleine zelfstandigen te komen. "Vooralsnog mogen ze open blijven en moet zowel de klant en of patiënt als de werkgever strenge maatregelen treffen en uiterst voorzichtig zijn. Ontsmetten vóór en na elke behandeling is noodzakelijk."

Het zou volgens Renten goed zijn als de overheid in gesprek gaat met deze kleine ondernemers die economisch zeer afhankelijk zijn van hun bedrijf. Tijdens dit soort zeldzame calamiteiten als het coronavirus zouden zij enige vorm van overheidssteun moeten krijgen, omdat zij niet wekenlang zonder inkomsten kunnen blijven. "Maar ik vrees dat vanwege de omstreden valutawet die prioriteit is ondergesneeuwd," aldus Renten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina