Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Structurele aanpak nodig infrastructuur Nickerie’

‘Structurele aanpak infrastructuur blijft uit in Nickerie’

31/03/2020 17:46 - Beta Debidien

Een zandweg in een polder wordt met behulp van een tractor begaanbaar gemaakt, zodat rijstboeren hun geoogste padie van het veld kunnen afvoeren.

Een zandweg in een polder wordt met behulp van een tractor begaanbaar gemaakt, zodat rijstboeren hun geoogste padie van het veld kunnen afvoeren. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Districtsraadsleden van Nickerie hebben in een vergadering opnieuw gewezen op het achterstallige onderhoud van infrastructuur, waaronder wegen. De ondervoorzitter van de raad, Azeez Khodabaks zegt dat leden vooral de zandwegen in de landbouwgebieden noemen.

Volgens hem heeft het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie recent een openbare inschrijving gehouden voor levering van grote hoeveelheden zand voor herstel van straten. Raadsleden verwijten de regering dat ze in de afgelopen vijf jaar nauwelijks iets aan infrastructuur heeft gedaan.

"We weten niet of het project voor verbetering van de zandwegen doorgaat en zo ja aan wie de levering van zand is gegund. We staan nu voor de deur van de grote regentijd en denken niet dat het de overheid nog zal lukken vóór de verkiezingen van 25 mei de wegen aan te pakken", zegt Khodabaks.

Het lid Ashwien Jagmohansingh verwijst naar het project verharding Krappahoeklaan waarvoor de president vorig jaar juni het startsein heeft gegeven. "Nu negen maanden verder zijn de werkzaamheden nog niet afgerond." Maar volgens Yamesh Angoelal, coördinator van het ministerie in Nickerie is de aannemer op schema en zal het project tijdig afgerond worden. 

Ondervoorzitter Khodabaks stelt ook dat terwijl de rivieren belangrijk zijn voor bevordering van de productie er niet in hun onderhoud wordt geïnvesteerd. Rijstboer tevens ressortraadslid Chaitram Adhin heeft vaker gewezen op de noodzaak van structureel onderhoud van de hoofdweg naar de uitbreiding Groot Henar I en II met een productiegebied van circa drieduizend hectare.

"We weten dat de hoofdweg kapot gereden wordt waardoor transport van goederen naar de rijstarealen in gedrang komt. Men is dan genoodzaakt te kiezen voor de dure methode van landbouwvliegtuigen voor inzaai, bemesting en verzorging van het gewas."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina