Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BREAKING: Suriname weer gedowngrade

BREAKING: Suriname weer gedowngrade

01/04/2020 20:48 - Ivan Cairo

BREAKING: Suriname weer gedowngrade

 

PARAMARIBO - De kans is groot dat Suriname vanwege de slechte financiële positie van de overheid binnen een jaar zijn schulden niet zal kunnen terugbetalen. Dat staat in een rapport van de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dat woensdag is verschenen. Het ratingbureau heeft de kredietwaardigheid van Suriname gedowngrade van B naar CCC+.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Suriname van een toonaangevende kredietbeoordelaar de CCC-status heeft gekregen. Met zijn rating bevestigt S&P de 'junkstatus' die Fitch Ratings eerder dit jaar gaf. De bijstelling naar 'CCC+' geldt ook voor de obligatielening van 550 miljoen US dollar die in 2026 terugbetaald moet worden.

De outlook bij de jongste rating is 'negatief'. Moeilijkheden om aan de financieringsbehoeften te voldoen, kunnen het vermogen van Suriname om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen verder beperken. Volgens Standard & Poor's is er een kans van één op drie dat Suriname de komende twaalf maanden de afgesproken afbetalingen niet kan doen.

De kredietwaardigheid kan door deze negatieve vooruitzichten verder verlaagd worden als de economische omstandigheden, de fiscale resultaten of de beschikbaarheid van financiering niet verbeteren, zegt S&P. "Wij zijn van mening dat de aanstaande verkiezingen politieke onzekerheid hebben veroorzaakt die de reactie van de overheid op de verslechterende economische, fiscale en financiële uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, beperkt."

"In dit scenario zou de overheid voor moeilijke afwegingen kunnen komen te staan, waarbij zij ervoor zou kunnen kiezen om sommige of al haar schuldverplichtingen niet volledig en op tijd af te lossen, wat volgens onze criteria neer komt op wanprestatie." Met de komst van de Covid-19-pandemie en de daling van de olieprijzen, zal de druk op Suriname op korte termijn toenemen, omdat de regering veel geld nodig heeft terwijl de financieringsmogelijkheden afnemen en de instituten verzwakken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina