Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Leiderschap moet juist in crisistijd

COLUMN: Leiderschap moet juist in crisistijd

01/04/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Leiderschap moet juist in crisistijd

Ivan Cairo  

Suriname wordt momenteel geconfronteerd met een gemeenschappelijke vijand die, als we er niet in slagen deze in toom te houden, catastrofale gevolgen kan hebben voor de sociaal-economische situatie in het land. COVID-19 is geen zaak van Bouterse, Renten, Santokhi, Etnel, Berenstein, Zunder, Frangie, Slijngard, Meye, Choennie, Veira of Naarden. Het is een zaak van ons allemaal, van politici, captains of industry, journalisten, kerkelijke, vakbonds-, maatschappelijke leiders en andere vooraanstaande personen in de samenleving. Het is ook een zaak voor de gewone man.

Daarom begrijp ik niet dat in een periode waarbij een tot nog toe beheersbaar probleem dat kan uitmonden in een nationale catastrofe van ongekende omvang, sommige politici hun verantwoordelijkheid niet nemen. Hoe haalt NPS-voorzitter Gregory Rusland het in zijn hoofd om te zeggen dat de ingestelde partiële lockdown/avondklok herinneringen aan 'de jaren tachtig' bij hem oproept? Was er sprake van een dreigende epidemie in de jaren tachtig? Nee, toch. Die twee perioden en situaties zijn totaal niet met elkaar te vergelijken.

Toch koos Greg ervoor om petty party politics ermee te bedrijven. Gelukkig heeft hij ingezien dat hij met zijn opmerkingen in de media totaal buiten de orde was en heeft hij geprobeerd om nog wat damage control te doen. Liever ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Maar ook NDP-ondervoorzitter André Misiekaba heeft me met de coronacrisis zwaar teleurgesteld. Dat de NDP een wijkvergadering had gepland voordat het drastische samenscholingsverbod vrijdagavond was afgekondigd, tot daaraan toe.

Maar de bijeenkomst ondanks de uitdrukkelijke oproep van de president tevens NDP-leider toch laten doorgaan en daarna met flutargumenten komen verdedigen tart elk voorstellingsvermogen. Hoe is het mogelijk dat de NDP, die prat gaat op haar mobilisatiekracht, niet in staat is een kleine bijeenkomst af te blazen? Kon er geen bord bij de locatie van de vergadering geplaatst worden om te melden dat de vergadering niet doorging?

Werken de talrijke NDP-appgroepen niet meer? Men had Guno Ravenberg een spotje kunnen laten maken en over de radio laten schreeuwen 'Het gaat niet door! Het gaat niet door!' zoals hij dat doet met 'Het is zo ver!' Komen uitleggen dat social distancing is toegepast en zaken goed zijn opgevangen slaat nergens op. Dit was een onmiskenbaar staaltje falend leiderschap, waar juist verantwoordelijk leiderschap had moeten worden gedemonstreerd. Nee André, door de meeting door te laten gaan is de NDP echt geen goede dienst bewezen.

Terugkomend op de avondklok of partiële lockdown vraag ik me in gemoede af waarom sommige jongeren zich de afgelopen avonden zo hebben misdragen. Deze maatregel is er niet om wie dan ook te duperen. Het is voor je eigen bescherming. Stoer doen en allerlei liederlijke taal naar de politie slingeren en deze op Facebook plaatsen, maakt je niet cool. You're just a fool!

Stoer doen en schelden en de politie en autoriteiten uitdagen gaat je niet beschermen tegen COVID-19. Thuisblijven misschien wel. Dus ala den baala di gwa sjitaati, na sama ye du. Na Bouta ye du. Na regering ye du. A yu seefi anga yu famii ye du. Bika y'o tyai dede gi famii. Di COVID-19 o kii yu, famii naw poi kon beli yu. Sama naw poi kon a yu dede-osu. A yu wawan o de tjokoo aini kassi. Di corona o kii yu, ya mu gi taawan ogii nen, bika a yu go suku yu dede. Baala, tangi tangi, taa yu osu, da yu naw dede. Gaan tangi tangi!

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina