Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Corona ook voor creatieve sector grote uitdaging

Coronavirus ook voor creatieve sector grote uitdaging

01/04/2020 22:03 - Van onze redactie

Nisha Madaran en Re-Play hielden in februari een Valentine Show. Niemand had kunnen bevroeden dat de coronacrisis zo drastisch om zich heen zou grijpen. Nu moeten artiesten andere manieren gebruiken om hun publiek te bereiken.

Nisha Madaran en Re-Play hielden in februari een Valentine Show. Niemand had kunnen bevroeden dat de coronacrisis zo drastisch om zich heen zou grijpen. Nu moeten artiesten andere manieren gebruiken om hun publiek te bereiken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De coronapandemie zorgt wereldwijd voor veel besmettingen, maar veroorzaakt ook een economische crisis. Veel landen hebben uit voorzorg een gedeeltelijke of volledige lockdown ingesteld en mensen werken steeds vaker van huis uit. Eén van de sectoren die rechtstreeks door de pandemie wordt geraakt is kunst en cultuur. Kunstenaars zijn van huis uit creatieve denkers en deze situatie dwingt hen daar nog eens extra toe.

Nu de vele shows, theatervoorstellingen, (kunst)tentoonstellingen en bijeenkomsten zijn afgelast, zoeken kunstenaars naar andere mogelijkheden om hun publiek te bereiken. Velen maken hiervoor gebruik van het internet. Op 21 maart streamde de metalband Asylum een liveoptreden ter compensatie van de afgelaste 'Wacken Open Air Metal Battle Caribbean show 2020', waarin ze de main act zou zijn.

Bekende dj's maken muziek in hun huis of woonkamer en presenteren die online. Bekende Surinaamse komedianten delen grappige filmpjes op sociale media. Ook lessen en cursussen worden virtueel opgepakt. Op deze manier proberen artiesten in contact te blijven met hun fans. Dit lukt echter niet iedereen die zijn brood verdient in deze sector en nu ongewild thuiszit.

Clarens Amatmoekri, sound engineer van EMF Audio & Media Productions, wiens agenda vol stond met verjaardagen, huwelijken en grote shows, zat twee weken na de bekendmaking van de eerste coronapatiënt in Suriname zonder werk. "Nu de reguliere persconferenties over het gevreesde virus in de Congreshal worden gehouden, heb ik weer wat werk, maar mijn collega's hebben een groot probleem, omdat zij niks hebben. In het buitenland kun je subsidie aanvragen als je bedrijf in de problemen komt, maar bij ons is dat niet geregeld", zegt hij.

Via zijn Facebookpagina heeft hij een poging gewaagd voor samenbundeling van de sector om dit probleem aan te pakken. "Maar ik heb tot nu toe geen response gekregen." De geluidsman wil met andere collega-leveranciers de koppen bij elkaar steken en een oplossing zoeken. Bij de overheid om steun vragen, heeft volgens hem geen zin omdat die geen geld heeft. "Velen van ons zijn voor Carifesta 2013 nog steeds niet uitbetaald, hoe zullen zij ons nu dan tegemoetkomen?"

De roep om een cultuurfonds wordt in de huidige situatie luider. Ivan Tai-Apin, regisseur en ondernemer in de creatieve sector, is één van de vele voorstanders van een cultuurfonds in Suriname. "Zo een fonds kan je in tijden als deze goed gebruiken. Ik snap niet dat de overheid zegt dat kunst en cultuur op nummer één staat en Suriname verbindt, terwijl er geen cultuurfonds  en ook geen ministerie van Cultuur is", zegt hij. Het kan volgens hem niet zo door blijven gaan.

Met zijn bedrijf It Goes Productions, waar hij acteerlessen verzorgt, heeft hij een manier bedacht om dit nu online te doen. "Ik kan nog verdienen aan de lessen, maar al de andere afzeggingen van shows zullen ons brodeloos maken. We moeten er dus over nadenken hoe we dit alles opvangen." Toch vindt hij de huidige situatie met het coronavirus niet het moment om een cultuurfonds op te zetten. "Nu is belangrijk dat alle geld naar Volksgezondheid gaan om het virus in te dammen", benadrukt hij.

Net als Amatmoekri denkt ook Tai-Apin aan bundeling. "Misschien kunnen we alvast met een groepje starten, want de grote vraag is hoe mensen zichzelf de komende weken zullen onderhouden? De sector moet creatiever worden in denken, maar op een gegeven moment heb je steun nodig en die is er op dit moment niet", zegt hij.

Cultuurdirecteur Elviera Sandie komt nog bij van de schok in Suriname, maar eigenlijk ook wereldwijd, met de overrompelende effecten van de corona-uitbraak. "Om te komen tot beleidsontwikkeling over crafters, kunstenaars en anderen uit het cultuurveld, die nu of straks inkomsten zullen derven, is nu niet aan de orde", zegt ze.

De directeur meent dat de aandacht van de overheid er volledig op gericht is om verspreiding van het virus  te voorkomen. "En dat betekent dat er offers gebracht zullen moeten worden. We zijn ons ervan bewust dat de mensen enorm lijden onder deze situatie. Het is nu nog te vroeg om stil te staan bij de evidente gevolgen op de kleine ondernemers die veelal voorkomen in de kunst- en cultuursector."

Volgens Sandie is er tijdens een crisis altijd wel iets dat een 'duw' geeft aan delen van de sector. Ze noemt de producties die gemaakt zijn aan de hand van de uitspraken van luitenant-kolonel Danielle Veira. "Er zijn liedjes gemaakt en truitjes bedrukt", stelt Sandie. Het directoraat draait, zoals door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangegeven, op een laag pitje. De cruciale diensten werken alleen op afspraak om menselijk contact tot een minimum te beperken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina