Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ICT-sector onzeker met nieuwe ‘valutawet’

ICT-sector onzeker met nieuwe ‘valutawet’

01/04/2020 08:01 - Amanda Palis

Voorzitter Anuskha Sonai van de ICT Associatie Suriname, rechts, maakt zich zorgen over dreigende faillisementen van bedrijven in deze branche.

Voorzitter Anuskha Sonai van de ICT Associatie Suriname, rechts, maakt zich zorgen over dreigende faillisementen van bedrijven in deze branche. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De maatregelen rond het nieuwe coronavirus dwingen veel bedrijven om tot aanpassingen om in deze ongebruikelijke situatie te blijven produceren. Werken op afstand is één van de mogelijkheden die zich nu aan het ontwikkelen is. In veel landen is van huis uit werken al lang geen nieuw concept meer.

In de afgelopen twee weken heeft de ICT Associatie gemerkt dat ook in Suriname meer thuis wordt gewerkt. Dit kan positief uitpakken, denkt voorzitter Anuskha Sonai. "We worden versneld bewustgemaakt van de mogelijkheden en staan nu meer dan ooit open voor verandering. Onze arbeidswetgeving zal echter versneld moeten worden aangepast omdat we steeds meer op afstand gaan werken."

Maar deze ontwikkeling komt niet zonder uitdagingen, zoals een grotere druk op ICT'ers en inzet van de werkenden zelf. "Als de mensen het niet willen, niet kunnen, niet doen, niet begrijpen of zich niet houden aan afspraken, zijn de voortgang en het succes ook minder. Er moet meer bewustwording worden gecreëerd en mensen moeten meer worden begeleid om samen een positief resultaat te halen."

Ze stelt dat het dataverkeer en de infrastructuur in Latijns-Amerika extra belast wordt door de maatregelen rond het coronavirus. Dit kan zeker invloed hebben op de internet-infrastructuur in Suriname. "Je merkt dat tijdens het spitsuur de verbinding hapert en screen sharing of video calling moeilijk gaat. Veel mensen schakelen bij telewerken video dan ook uit. Het uploaden verloopt soms traag. Dat hoeft niet per se aan Telesur te liggen, maar ook aan overbelasting van het regionale netwerk", aldus Sonai.

Een andere uitdaging waarnaar de ICT-sector vooral kijkt is de nieuwe 'valutawet'. Sonai hoort van verschillende ICT-bedrijven dat hun voortbestaan in gevaar komt. "We moeten maandelijks veel betalingen in vreemde valuta doen om de digitale transformatie mogelijk te maken en te faciliteren voor onze klanten."

"Alle benodigdheden voor bedrijven in de sector zoals hard- en software en licenties komen uit het buitenland en ze staan door de 'valutawet' op de lijst van luxegoederen. Klanten mogen ons niet in Amerikaanse dollars of euro's betalen en onze providers accepteren geen Surinaamse dollars", zegt Sonai bezorgd.

"Deze zaken maken het moeilijker om zowel grote als kleine investeringen te doen, want de lokale banken hebben geen Amerikaanse dollars voor verkoop. Hoe zuiveren we onze creditcards dan aan?" vraagt Sonai zich af. "Ik ben een van de meest optimistische personen, maar ook ik ben mij goed ervan bewust dat we de benodigdheden voor de ICT-sector niet binnen afzienbare tijd lokaal kunnen produceren."

Er is door de uitdagingen niet alleen sprake van een verhoogde werkdruk, maar ook van toegenomen onzekerheid en mogelijke faillissement van bedrijven, zegt Sonai. Suriname beschikt nog niet over alle handvatten en faciliteiten om werken op afstand volledig te kunnen ontwikkelen.

"Alles valt en staat met visie hebben en hieraan ontbreekt het bij veel beleidsmakers. Hoe wil je de sector ontwikkelen, als we, wat we nodig hebben niet kunnen kopen? Als telefoons, laptops, camera's tot luxe items gaan behoren of op de verbodengoederenlijst komen is alles in één keer kapotgemaakt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina