Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Parallelkoers richt zich op in chaotische situatie

Parallelkoers richt zich op in chaotische situatie

01/04/2020 15:36 - Van onze redactie

Parallelkoers richt zich op in chaotische situatie

Foto: dWT  

PARAMARIBO - De zwartemarktkoers is bezig op te krabbelen na enige dagen van onzekerheid die de koers terugwierpen tot onder de tien SRD voor de US dollar. Binnen de financiële sector wordt rekening gehouden met het hardnekkige gerucht dat de Centrale Bank van Suriname de huidige koers van SRD 7,52 voor de dollar gaat loslaten voor een gewogen gemiddelde koers, die volgens analytici rond de tien zou moeten liggen.

"De huidige koers is niet te houden", zegt een speler in het geldcircuit. "De Centrale Bankkoers is SRD 7,52, maar banken hebben door de instructie van diezelfde moederbank de ruimte om zelfs boven de SRD 9 te opereren. Het zijn de cambio's die de gebeten hond zijn, want die zijn niet gevrijwaard van de nieuwe wet die zegt dat opgekocht moet worden voor SRD 8,50."

Verschillende zakenlieden die de krant sprak, menen dat de situatie nu erg onoverzichtelijk is en op korte termijn duidelijkheid moet worden verschaft. Hoewel de zwartemarktkoers aan het opkrabbelen is, blijkt nogal wat verschil te zijn in de hoogte. Zeker één bank legt drempels op aan cliënten om hun vreemde valuta op te nemen, maar biedt hen wel het bedrag in SRD's aan, tegen een koers van SRD 10.

Als doorgevraagd wordt bij een geldhandelaar, geeft die aan dat de koers "boven elf" gaat. Een autohandelaar zegt dat mensen die via interne financiering hun voertuig hebben gekocht, in SRD's kunnen afrekenen tegen een koers van SRD 10. Anderen verrekenen via een koers van SRD 12.

Allen geven echter toe dat de situatie op dit moment onoverzichtelijk is. Veel belang wordt gehecht aan het overleg tussen de banken en De Nationale Assemblee voor wijziging van de recent aangenomen valutawet, maar ook aan overleg met de Moederbank.

Binnen het financiële circuit wordt ervan uitgegaan dat wanneer de Centrale Bank de huidige koers loslaat, de parallelkoers zich gaat 'stabiliseren' tussen de SRD 12 en SRD 14 voor de US dollar. Vooral ook omdat onderlinge handel in valuta aan banden is gelegd. Een handelaar meent dat het fenomeen van "laten halen" weer sterk de kop zal opsteken.

"Wie een valutarekening heeft, kan dan via internetbedrijven spullen laten halen, ook al zouden die op de negatieve lijst staan", redeneert hij. Maar ook daar blijkt verschil van inzicht te zijn. "Het is op de negatieve lijst, dus je mag het niet laten halen, ook al is het jouw geld", redeneert de autohandelaar. Hij is vooralsnog niet van plan voorbereidingen daartoe te treffen. "Ik laat nu niets halen. Dalek a sani tron wan probleem. Ik kijk liever nog even de kat uit de boom."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina