Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Marktverkopers keuren houding marktmeester af

Marktverkopers keuren houding marktmeester af

04/04/2020 00:00 - Jason Pinas

De betaaldienst van de Centrale Markt. Venters beklagen zich erover dat ze ondanks sluiting van de markt toch standgeld moeten betalen.

De betaaldienst van de Centrale Markt. Venters beklagen zich erover dat ze ondanks sluiting van de markt toch standgeld moeten betalen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Terwijl marktventers door de coronamaatregelen van de overheid geen omzet hebben omdat de markt gesloten is, moeten ze toch standgeld betalen. Dat eist marktmeester John Lecton van hen, omdat volgens hem de kosten, zoals die voor nutsvoorzieningen, normaal doorlopen. Hij beroept zich op instructies van hogerhand. Marktverkopers beklagen zich ook erover dat hij hen onbeschoft behandelt.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, onder wie het marktwezen valt, zegt dat de regering nu nagaat hoe ze marktventers tegemoet kan komen. De Centrale Markt gaat na een sluiting van een paar dagen weer open, maar alleen voor groothandelaren. Standhouders zijn boos en willen kwijtschelding voor de periode dat ze verplicht thuis moeten blijven. Pogingen om tot een vergelijk te komen met de marktmeester zijn vruchteloos gebleven.

"Yu no man taki nanga a man dati. Hij is onbeleefd en schreeuwt je als een hond. A man no wani verstan san unu e taki", klaagt een van de venters tegenover de redactie. Over Lectons verweer dat hij geld nodig heeft voor nutsvoorzieningen stelt een gedupeerde: "Ik kan niet begrijpen dat hij dat zegt." 

"A no kan toch, dus na tapu unu a man wani kon puru a moni fu stroom nanga watra? De markt is van de overheid, dus die moet ons helpen. Zij moet ons juist tegemoetkomen zoals het gebeurt in het buitenland. We verkopen niet, hoe moeten we dan betalen? We hebben ook een gezin te onderhouden, aldus de ontstemde marktventer.

Volgens de ontevreden groep betalen de mensen uit vrees voor rancune vanuit de marktleiding. "Den sma e frede, daarom betalen ze. Want wie niet betaalt krijgt een boete van SRD 100." Dikan verzekert dat de mensen niet hoeven te vrezen. Volgens hem zullen marktventers en andere belanghebbenden worden uitgenodigd voor overleg.

"We gaan samen bekijken hoe we gezamenlijk het leed kunnen dragen. Je kan niet verwachten dat de mensen alles gaan kunnen betalen, want ze verkopen immers niet, maar laten we kijken wat er uit de gesprekken komt." De minister begrijpt dat ook voor de marktventers deze periode moeilijk is, maar "we laten niemand aan de zijkant".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen