Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Partijen gaan lijstverbinding aan

Partijen gaan lijstverbinding aan op weg naar kandidaatstelling

04/04/2020 05:12 - Naomi Hoever

Partijen gaan lijstverbinding aan op weg naar kandidaatstelling

Foto: Verkiezingen.sr  

PARAMARIBO - Nu blok- of combinatievorming vóór de verkiezingen verboden zijn, zijn politieke organisaties bezig lijstverbindingen aan te gaan. De redactie verneemt dat alvast Pertjajah Luhur (PL) en Abop voor deze vorm van samenwerking hebben gekozen. Dit houdt in dat in sommige kiesdistricten de kandidaten van de ene partij op de kandidatenlijst van de andere komen te staan.

Ook Palu zal dit model toepassen, al wil voorzitter Jim Hok hierover geen bijzonderheden geven. Hij zal dat wel doen op 9 april, de dag waarop de partijen de kandidatenlijsten moeten indienen bij het Hoofdstembureau in het kiesdistrict waar zij deelnemen.

De BEP zal een lijstverbinding in twee kiesdistricten, zei voorzitter Ronny Asabini vorige week aan de redactie. Hij wilde nog niet kwijt met welke partij(en) zijn partij zal samenwerken. Wel is bekend dat het gaat om Nickerie en Para.

De krant verneemt uit goed geïnformeerde bronnen dat BEP in die districten zal samenwerken met de HVB. Maar hoe zeker dat is moet nog blijken, want een deel van de achterban is voor de samenwerking en het andere deel wil op eigen kracht de strijd aangaan.

Ook PRO en APS werken samen. De eerstgenoemde keek uit naar meerdere partijen die op haar lijst willen staan. De samenwerking met APS vergroot de verkiezingsdeelname in meerdere districten.

Politiek leider Curtis Hofwijks van PRO zei vorige week dat APS sterk is in Para, Saramacca, Marowijne en Sipaliwini. Dit zijn gebieden waarop de focus van zijn partij niet lag. Nu, nog geen week vóór de kandidaatsteling, is de partij nog aan het overwegen om landelijk deel te nemen aan de verkiezingen.

Een lijstverbinding vergroot de kans op restzetels. Samen zijn de partijen in staat meer restzetels binnen te halen dan zonder lijstverbinding. Wie van de deelnemende partijen binnen de lijstverbinding de extra restzetel(s) krijgt is afhankelijk van de uitslag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina