Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Overheid betaalt bewaking bij thuisquarantaine’

Slijngard: 'Beveiligingsgelden quarantaine worden gerestitueerd'

04/04/2020 22:01 - Van onze redactie

Jerry Slijngard maakte zaterdagavond duidelijk dat burgers bij thuisquarantaine niet meer hoeven te betalen voor beveiliging.

Jerry Slijngard maakte zaterdagavond duidelijk dat burgers bij thuisquarantaine niet meer hoeven te betalen voor beveiliging. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Mensen in thuisquarantaine die hebben betaald voor beveiliging, krijgen het geld (SRD 9.500) terug. Dat is zaterdagavond bekendgemaakt door kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR). Slijngard sprak tijdens een live-uitzending op STVS vanuit zijn NCCR-kantoor.

Hij benadrukte dat "alle mensen die geld hebben betaald zullen worden gerestitueerd". "Er is een misvatting ontstaan over mensen die hebben aangegeven zelf te betalen voor de beveiliging. Maar dat is op dit moment bijgesteld, want wie betaalt die bepaalt. Dat zal nu niet meer plaatsvinden", verduidelijkte hij. "We zullen het met de mensen bespreken. Alle misvattingen worden uit de wereld geholpen. U hoeft op dit moment niet te betalen. De overheid zal zorgen voor de beveiliging."

Eerder had Daniëlle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid aangegeven dat de mensen van wie het huis goed was bevonden voor thuisquarantaine onder escorte naar huis konden wanneer ze de beveiliging konden betalen. Dat was aan de mensen meegedeeld en stond ook in het contract dat met hen werd gesloten. De mensen zouden SRD 9.500 cash moeten betalen of ze zouden de garantie moeten geven dat ze konden betalen. Veira gaf mee dat burgers ook al met cheques hadden betaald, die nog moesten worden verzilverd.

In de samenleving ontstond ophef over het bedrag, dat volgens Slijngard "niet abominabel hoog is voor twee weken als je het goed bekijkt". In een voicenote die zaterdag veelvuldig is gedeeld, spuwde een vrouw haar gal over het feit dat ze het bedrag cash moest betalen en niet mocht overmaken. Ook zouden volgens haar de beveiligingsbedrijven van Peggy Bouterse en Melvin Linscheer zijn betrokken. Slijngard: "Jammer dat er namen zijn genoemd, die niets van doen hebben met de zaak."

Slijngard maakte duidelijk dat beveiliging één van de voorwaarden van een quarantaineplaats is. Bij overheidsquarantaine zijn militairen, politie en beveiligingsdiensten daar verantwoordelijk voor. Hij gaf aan dat bij thuisquarantaine of quarantaine elders er ook statische beveiliging moet zijn. Hij wees er bij herhaling op dat er altijd vanuit de overheid statische beveiliging aanwezig zal zijn.

"Wij zullen zorgen voor de beveiliging. Mochten wij om wat voor reden dan ook een beroep moeten doen op particuliere bedrijven dan zullen die voor de overheid werken en geplaatst worden waar noodzakelijk is, want we willen de regie zelf in handen houden." Hij zei dat er een heleboel bedrijven wachtdiensten voor de overheid doen. "Het overschot bij deze bedrijven zal mogelijk ook ingezet worden."

Overheids- en thuisquarantaine

Slijngard stond ook stil bij de verschillende vormen van quarantaine, die gelden voor alle mensen uit high risk-gebieden die naar Suriname komen. Het gaat er daarbij om dat mensen op een overheidsplek of mogelijkerwijs op een andere plaats de quarantaineperiode moeten doorbrengen. Ze worden daarbij afgezonderd van de rest van de bevolking "totdat de incubatieperode van veertien dagen is verstreken". Een persoon die in die periode geen symptomen ontwikkelt en niet ziek wordt, kan volgens Slijngard na de veertiende dag in principe - volgens bepaalde procedures - worden vrijgesteld.

Thuisquarantaine of quarantaine elders geschiedt onder bepaalde voorwaarden. "Alles gebeurt op medische gronden. Het zijn alleen de medische deskundigen die kunnen aangeven dat een persoon liever niet in overheidsquarantaine gaat en vanwege bepaalde medische condities de quarantaine elders mag doorbrengen." Hij noemde als voorbeelden iemand die dialyseert of een auto-immuunziekte heeft. Maar dan ook zal die plek eerst geïnspecteerd en vrijgegeven moeten worden door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, het ministerie van Volksgezondheid en NCCR.

Indien die plaats niet voldoet, dan blijft een persoon in overheidsquarantaine. Bij quarantaine in eigen huis zijn volgens Slijngard de randvoorwaarden belangrijk. Zo moet de woning niet door anderen worden bewoond, maar ook voorzien zijn van alle zaken zoals bad en toilet binnen, apart en niet open en goede ventilatie. "Nadat het huis is vrijgegeven en goedgekeurd, kunnen we overwegen de mensen daar te plaatsen."

Slijngard richtte tot slot het woord tot repatrianten. "Mensen, van waar je ook komt, hoe rijk je ook bent, hoe arm je ook bent, hoe geschoold je ook bent, hoe ongeschoold je ook bent, de enige vijand die we dit moment bevechten is Covid-19. Hou je aan afspraken. Wanneer je komt naar Suriname ga ervan uit dat je a priori in overheidsquarantaine gaat. Ik vraag daarom iedereen zijn deel te doen dat spreiding niet plaatsvindt in Suriname. Daarvoor zijn een aantal zaken aangehaald door Volksgezondheid, zoals social distancing en eigen hygiëne."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina