Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Landbouwarealen Coronie aangetast door zoutwater

Zoutwater tast landbouwgebieden Coronie aan

04/04/2020 03:27 - Beta Debidien

Een sluis in Coronie. Het zoute water is volgens DNA-lid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte binnengedrongen via de afvoerkanalen die rechtstreeks in verbinding staan met de zee.

Een sluis in Coronie. Het zoute water is volgens DNA-lid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte binnengedrongen via de afvoerkanalen die rechtstreeks in verbinding staan met de zee. Foto: Beta Debidien  

TOTNESS - Landbouwgebieden in het Coppenamegebied in Coronie zijn recentelijk aangetast door zoutwater. “Het gaat om kostbare grond die verzilt is geraakt waarop wij niet meer kunnen produceren”, zegt DNA-lid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte. Volgens hem is het zoute water binnengedrongen via de afvoerkanalen die rechtstreeks in verbinding staan met de zee.

De Palu-politicus is er niet over te spreken dat er geen kleppendeksels zijn aangebracht bij de buizen die onder de nieuwe asfaltlaag op de Oost-Westverbinding zijn geplaatst. Ook is hij bezorgd dat er buizen met een te kleine diameter zijn geplaatst die erg weinig water kunnen verwerken. "Dat zal maken dat in de grote regentijd de gebieden in het zuidelijk deel van Coronie langer onder water zullen liggen dan voorheen het geval was."

Toen hij dit probleem in het parlement besprak, is hem het zwijgen opgelegd door fungerend voorzitter Melvin Bouva, die zei dat zijn spreektijd om was. Gonsalves Jardin de Ponte vraagt de overheid om ervoor te zorgen dat het water uit de Coroniezwamp naar de plantages wordt geleid waardoor de mensen hun landbouwactiviteiten kunnen voortzetten.

"We hebben gebieden waar er helemaal geen zoetwater is en men is daar dus geheel afhankelijk is van regenwater." In de droge tijd ontstaan hierdoor bevloeiingsproblemen. Zeker vierduizend hectare aan arealen in Coronie zijn geschikt voor de rijstteelt, maar worden niet benut. "Alleen de ondernemer Tjon A Loi heeft iets meer dan 200 hectare beplant, omdat hij over alle machines beschikt."

Bedrijfsleider André Mora van Tjon A Loi zegt: "Vanwege de extreme droogte zijn wij genoodzaakt via een ander kanaal water aan de zwamp te onttrekken voor de bevloeiing van de rijstarealen." Volgens hem wil het bedrijf meer dan vijfhonderd hectare inzaaien, "maar door al deze problemen kunnen we dat niet realiseren."

De vraag die Jardin de Ponte bezighoudt, is of Coronie de rijstbouw weer zal oppakken of zich volledig op veeteelt zal toeleggen. De parlementariër denkt dat voor veeteelt zal worden gekozen omdat de waterkerende dam in het zuiden geen garantie biedt voor rijstbouw.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina