Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Palu bezorgd over 'export' kiesgerechtigden

Palu bezorgd over 'export' kiesgerechtigden

05/04/2020 00:00 - Naomi Hoever

Paluvoorzitter Jim Hok.

Paluvoorzitter Jim Hok. Foto: Palu.sr  

PARAMARIBO - De mogelijke 'export' van kiesgerechtigden naar een ander district is een zorgpunt voor meerdere politieke partijen. De Palu heeft informatie dat politieke organisaties deze methode zullen gebruiken om de verkiezingen te beïnvloeden. De partij heeft per brief aandacht hiervoor gevraagd van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Palu voorzitter Jim Hok: "Wij hebben geen cijfers dus we kunnen niet hardop zeggen dat het gebeurt. Daarom hebben we gevraagd om het te voorkomen." Er zouden mensen zijn verhuisd naar Coronie, Sipaliwini en Saramacca. In de wandelgangen wordt gezegd dat grote politieke partijen zich schuldig maken aan de verhuispraktijken. In de brief aan het OKB noemt de Palu die niet bij naam.

De partij heeft ook aandacht gevraagd voor de komst van internationale waarnemers om erop toe te zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. De partij wil weten of de waarnemers wel naar Suriname kunnen komen, gezien de wereldwijde coronacrisis. "Als wij dit niet in de gaten houden, horen wij op het laatste moment dat de waarnemers niet meer kunnen afreizen."

Om te mogen deelnemen aan de verkiezingen hebben politieke partijen goedkeuring nodig van zowel het OKB als het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Die moeten erop toezien dat partijen zich houden aan de wettelijke voorschriften. Het OKB is een toezichthoudend orgaan.

Intussen is het eerste belangrijke onderdeel van het proces afgerond, namelijk de registratie bij het CHS. Dat heeft intussen 22 partijen toegelaten voor deelname aan de verkiezingen. De volgende horde is de kandidaatstelling op 9 april. Dan komen de hoofdstembureaus in de tien kiesdistricten in stelling om de lijsten te ontvangen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina