Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beetje zonneschijn op zondag in crisistijd

Beetje zonneschijn op zondag in crisistijd

06/04/2020 06:47 - Arjen Stikvoort

Op de Tourtonne-markt kon je nog wat boodschappen doen.

Op de Tourtonne-markt kon je nog wat boodschappen doen. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Veel winkels waren (ook) zondag gesloten. De binnenstad lag er verlaten bij. Mensen gaven gehoor aan de maatregel van de overheid tegen het coronavirus om niet uit huis te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. Maar sommige mens zochten toch lichtelijk vertier. Is het niet binnenshuis dan wel op een enkele markt, Tourtonne, die open is.

Lorenzo Archer wacht met ontbloot boven­lichaam voor een eetkraampje op zijn bestelling. De vraag of hij een beetje gezelligheid zoekt, antwoordt hij bevestigend. "Ik ben niet van deze buurt, maar hoorde dat het hier gezellig is. Dat je wat kunt eten en drinken. De binnenstad waar ik woon, ligt plat, dus ik ben snel naar hier gekomen voor een snack."

Satcha zit al in de auto om weg te gaan. "Ja hoor, we hebben onze koopwaar, behalve een ananas die we niet hebben kunnen vinden, en gaan nu snel terug naar huis. Geluk­kig zijn we geslaagd, want veel is gesloten."  'Meneer' Nibte stapt met een paar tassen in zijn auto. "Het is hier goed winkelen. Dit is nog het enige dat open is. We vinden het leuk om een beetje onder de mensen te zijn maar wel op gepaste afstand natuurlijk. We hebben onze groenten, fruit en vis kunnen vinden. Nota bene voor een redelijke prijs. Wat wil je nog meer?"

Ineke Doelatip verkoopt in haar kraampje groenten en fruit. "Ik doe wat om iets te kunnen verdienen. Het kan beter, maar liever iets dan niets. De mensen komen nog wel kopen. Ik ben blij." Een andere standhoudster die bacoven, cassave en meloen­en verkoopt wil wel iets zeggen, maar liever anoniem. "We staan hier voor de eerste keer. We komen van Saramacca. Wellicht hebben we hier meer verdiensten. Het is niet druk. Toch gaat het."

In de Palmentuin is het stil. Een enkeling zit op een bankje te chillen. Delano Fernandez heeft een dyogo opengetrokken en kletst wat bij met een vrouw. "Hier is het tenminste lekker relaxen in de Palmentuin. In deze tijd kan dat geen kwaad. Een beetje kussen, wat wil je nog meer?"

Dan komt een beveiliger op het stel af en vraagt het vriendelijk de tuin te verlaten. "Ik moet hier toezicht houden en in verband met het coronavirus mogen hier eigenlijk geen mensen komen en dit is zeker niet de bedoeling", zegt hij duidelijk doelend op de vrijer­ij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina