Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Tweestrijd

COMMENTAAR: Tweestrijd

06/04/2020 12:00

COMMENTAAR: Tweestrijd

 

AL GERUIME TIJD is het leven ontregeld door de coronacrisis. Vrijwel niets is zoals het was en het lijkt er niet op dat dit snel zal veranderen. Door de haast draconische, maar begrijpelijke, maatregelen van de Surinaamse overheid, is het land tot nu toe de ellende bespaard gebleven die veel andere landen op dit moment doormaken. Het virus ontziet niets en niemand, ook de sport niet.

Terwijl de tijd voortschrijdt komen de data waarop vooral in Europa de nationale voetbalcompetities zouden aflopen steeds dichterbij, en de achterstand in afwer­king van de programma's wordt steeds groter. In verschillende landen zoals Nederland en België, wordt de roep van (top)clubs om nu al een einde te maken aan de competitie steeds luider.

Maar de Europese voetbalbond wil dat het seizoen wordt afgemaakt. De Nederlandse voetbalbond ondersteunt dit standpunt, maar de vraag is of dit kan worden volgehouden. Voordat eventueel wedstrijden worden hervat moeten de clubs tijd hebben om weer in hun ritme te komen, dus om te trainen. Grote clubs in Nederland hebben gezegd dat ze alleen willen hervatten als ze van een officiële instantie schriftelijke garantie hebben dat de veiligheid van de spelers gegarandeerd is.

Door de coronacrisis liggen vrijwel alle inkomsten voor sportorganisaties stil, terwijl veel kosten blijven doorlopen. De grote landen hebben vaak eigen fondsen om dit te ondervangen. Anders is het in Suriname, en veel andere landen in onze regio. Het initiatief van de SVB om de Fifa te vragen een fonds op te richten om betrokken sportorganisaties tegemoet te komen, moet daarom worden toegejuicht.

De voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname, Desney Romeo, is niet gerust over de situatie in eigen land. Hij heeft onder andere gewezen op de financiële consequenties voor sportorganisaties en dit sluit goed aan bij het initiatief van de SVB naar de Fifa. Ook maakt Romeo zich zorgen over de positie van sportverslaggevers, nu er vrijwel geen actueel sportnieuws is en sponsors het laten afweten.

De vraag mag overigens gesteld worden of Surinaamse bonden zich al bezighouden met wat er moet gebeuren met de competities als de huidige situatie nog lang duurt, hoewel de situatie hier anders ligt, omdat de competities nog relatief 'jong' zijn. Maar belangrijk is ook om alvast te werken aan modellen over hoe competities eventueel zullen worden hervat.

In het buitenland bestaat de luxe dat sportorganisaties fondsen hebben waar zij kunnen aankloppen, maar in Suriname is dat niet het geval. In de meeste gevallen leveren de sporters zelfs een deel van hun salaris in, zodat de clubs draaiende gehouden kunnen worden. Romeo wijst erop dat Surinaamse organisaties niet over die luxe beschikken. De lokale organisaties en clubs hebben nagenoeg allemaal een amateurstatus en worden in de meeste gevallen pro Deo gerund.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina