Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Rik was onze steun en toeverlaat'

Sportwereld rouwt om heengaan Schuitemaker

06/04/2020 22:02 - Guillano Bruce en Terence Oosterwolde

Rik Schuitemaker enkele jaren terug als offical tijdens een zwemmarathon op de Surinamerivier.

Rik Schuitemaker enkele jaren terug als offical tijdens een zwemmarathon op de Surinamerivier. Foto: Pics by PLU  

PARAMARIBO - De samenleving heeft geschokt gereageerd op het heengaan van Rik Schuitemaker. Hij was één van de tien personen in Suriname bij wie het nieuwe coronavirus tot nu toe is geconstateerd. Hij gaf vrijdag de geest na een poos op de intensivecareafdeling van het St. Vincentius Ziekenhuis te hebben gelegen. Hij laat zijn vrouw en twee dochters achter.

Met name de sportwereld is geraakt door het heengaan van de zestigjarige Schuitemaker. Hij was nauw betrokken bij het zwemmen, maar heeft ook in de rally- en volleybalwereld zijn sporen verdiend. "Rik was onze steun en toeverlaat, je kon voor alles bij hem terecht", zegt een verdrietige Chantal van Keeken-Fredrik met een brok in de keel. De twee hebben tijdens het bestuur-Van der Jagt samen met anderen jarenlang deel uitgemaakt van de commissie openwaterzwemmen van de Surinaamse Zwembond (SZB).

 

Ambitieus

Van Keeken-Fredrik had vooral bewondering voor het vermogen van Schuitemaker om details lang te onthouden. "Als we een wedstrijd hadden, kwam hij altijd en zei 'check de tijd van deze zwemmer, want volgens mij is het een record'. En negen van de tien keer had hij het juist. Hij was net een lopende computer." Schuitemaker was ook degene die de groep bij elkaar hield nadat ze enkele jaren geleden uit het bestuur stapten na het aftreden van voorzitter Guno van der Jagt.

Van Keeken-Fredrik: "Guno woont al een paar jaren in Amerika en wanneer hij met vakantie was in Suriname, was het altijd Rik die vroeg wanneer we allemaal samen wat gaan eten. We hebben woensdag nog besloten om samen voor hem te bidden, maar het is toch anders afgelopen. Hij was een hele goede en trouwe vriend en dan praat ik namens de hele groep."

Schuitemaker, van 2007 tot en met 2015 bestuurslid van de bond, was ook voorzitter van de technische commissie. Michael Klein, die in 2015 de nieuwe SZB-voorzitter werd, heeft hem ervaren als "zeer ambitieus". "Hij zette zich altijd in voor de ontwikkeling, was positief en constant in de weer. Rik was niet iemand die zat en wachtte; hij ondernam zelf initiatieven en ging er altijd voor."

 

Happy Go Lucky

Yash Daryanani, zwemcoach bij Oase, heeft het moeilijk met het heengaan van Schuitemaker. "Ik had een afspraak met Rik de dag nadat zijn vrouw was opgenomen. Nadat ik hem niet in de shop trof, heb ik hem gebeld. Sindsdien waren we bijna elke dag in contact via app of telefoon, totdat ik hoorde dat ook hij was opgenomen. Ik belde direct op, maar hij nam niet op. Ik appte gelijk als ik iets voor hem kon betekenen, maar kreeg geen antwoord. Dat was mijn laatste contact met Rik", vertelt Daryanani aangeslagen.

Hun vriendschap gaat ruim een decennium terug. Hij leerde Schuitemaker in 2008 kennen op Curaçao. "Hij was een heel leuke persoon; a happy go lucky person. Ik heb zoveel verhalen over Rik, zoals toen ik ziek was en naar Jamaica moest. Hij deed alles en nog wat om me op te beuren. Ik heb een aantal verhalen, maar de beste zijn hoe hij me ondersteunde en wat hij voor me betekende."

Daryanani herinnert zich de vele gesprekken met Schuitemaker en wijlen Kenneth Mac Donald. "We spraken dan over alles behalve zwemmen." Een paar keer valt het stil. De coach verontschuldigt zich. "Het is moeilijk voor me. Rik heeft me heel veel ondersteund in de zwemwereld en op sportgebied, vooral toen ik verder moest studeren en posities kreeg. Tot het laatst nog toen hij hoorde dat ik voorzitter was van de coachingcommissie van de Uana. Hij was superblij voor me."

Ook bij BNI, Business Network International, kon Daryanani rekenen op ondersteuning van Schuitemaker. "We gingen samen naar BNI. Ik heb daardoor heel veel van hem geleerd op businessgebied. Rik was iemand die op iedereen lette. Als er een klein probleem was, zorgde hij ervoor dat het werd opgelost."

 

Memories

Binnen Oase, waar Schuitemaker lid van is geweest, is het verdriet onbeschrijfelijk. Gabriëlle Breidel, oud-zwemster van de club, over de impact van Schuitemaker. "Zwemmen nadat hij weg was … het was nooit meer hetzelfde." Breidel koestert leuke herinneringen aan Schuitemaker, zeker als voorzitter van de zwemcommissie van Oase. "Dankzij hem heb ik hele leuke zwemmomenten meegemaakt."

'Oompie Rik' heeft volgens haar heel hard zijn best gedaan om leuke en mooie memories te creeëren voor (vooral) de Oase-zwemmers van haar tijd/generatie en daarvoor. Hij maakte daarbij geen onderscheid in kwaliteit, zegt Breidel. "Hij zorgde ervoor dat zelfs zwemmers die niet op topniveau zwommen of in de nationale selectie zaten toch die drive en motivatie hadden om elke dag de training te bezoeken."

 

Bescheiden

Ook op Theo Linscheer heeft Schuitemaker indruk gemaakt. Hij werd benaderd door Oase-voorzitter Rick van Raavenswaay en Schuitemaker, als voorzitter van de zwemcommissie, omdat Oase iets blijvends wilde neerzetten nadat zijn zoon Giovanni bij een auto-ongeluk in de Verenigde Staten om het leven kwam. Er kwam een gedenkteken op het terrein en de Giovanni Linscheer Memorial werd in het leven geroepen.

Linscheer: "Schuitemaker was de grote motor die ervoor heeft gezorgd dat de zwemwedstrijd gestalte krijgt. Hij was de trekker. Ondanks de bergen werk die hij heeft verzet, heeft hij zich nooit één dag op de borst geslagen. Integendeel, hij bleef bescheiden en op de achtergrond."

Schuitemaker heeft volgens inschatting van Linscheer zeker zes tot zeven jaar - "in elk geval zolang hij actief was binnen de zwemcommissie" - achter de organisatie gestaan. "Hij heeft een geweldige rol vervuld, maar zijn bescheidenheid was opvallend. En als ik een opmerking maakte, wuifde hij het weg en lachte hij. A man ben lobi lafu!" vertelt Linscheer met een glimlach.

 

'Buur'

Desney Romeo, voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname, had in meerdere opzichten een speciale band met Schuitemaker. "We woonden in dezelfde straat. Nadat hij verhuisde bleven we mekaar 'buur' noemen als we elkaar ontmoetten of appten." De twee hadden in de voetballerij een gemeenschappelijke liefde. "Ik kwam er per toeval achter dat hij een fervente Feyenoord-fan was."

De twee wisselden daarna foto's en video's met elkaar uit na het bezoeken van De Kuip, het stadion van Feyenoord in Rotterdam. Romeo valt stil. "Eén van de laatste keren was hij er met zijn vrouw en dochters en stuurde een video voor me. Die heb ik nog steeds. Hij vertelde me dat hij op een gegeven moment ook lid was geworden van Feyenoord en dus alles van de club toegestuurd kreeg. Op die manier wisselden we vaak van gedachten over de ploeg."

Ook buiten de sport hadden de twee contact. Romeo bracht zijn wagen om te keuren bij Ervo, waarvan Schuitemaker eigenaar was. "Hij was een heel fijne en rustige jongen. Ja, eigenlijk is het toch verrassend dat hij zo snel is komen te overlijden. In principe had je niet verwacht dat dit zou gebeuren … maar ja, It is God's Job. Moge zijn ziel in vrede rusten."

 

Autorally

Uit een bekendmaking van zijn overlijden op de Facebookpagina van de Surinaamse Autorally Klub (Sark) blijkt dat Schuitemaker ook een fervent rallysporter was. Zijn partner Robert Kappel beaamt dat. Het duo won in 2007 de prestigieuze Savannerally. Maar Kappel kende Schuitemaker al uit de tijd dat ze samen studeerden op Curaçao. "Ik heb hem gekend als iemand die altijd behulpzaam was. Maakt niet uit wat het was, hij stond letterlijk altijd klaar", zegt Kappel.

Na hun actieve rallycarriére hebben de twee tot eind vorig jaar nog wedstrijden helpen uitzetten. Kappel en Schuitemaker hadden tot vóór zijn overlijden nog contact. "Tot de dag voordat hij in het ziekenhuis werd opgenomen hebben we nog met elkaar geappt en grappen gemaakt over alles. Maar woensdag hoorden we plotseling dat hij er erg aan toe was en vrijdag vernamen we dat hij is overleden", treurt Kappel die nog in shock is door het overlijden van Schuitemaker.

 

Volleybal

In de volleybalwereld wordt ook getreurd om het heengaan van Schuitemaker. Hij was jarenlang lid van Lyzecks. "Overal waar je vraagt zal men hetzelfde zeggen over Rik: hij was behulpzaam", benadrukt Robert Bakboord van Lyzecks. "Dat was één van zijn sterkste karaktereigenschappen. Dat was ook binnen de volleybalsport niet anders. Men zegt vaak over de doden mag je geen kwaad spreken, maar ik heb hem eerlijk gezegd nooit als minder prettig ervaren. Je kon nagenoeg voor alles bij Rik terecht."

Schuitemaker heeft in onder meer de eersteklasse gevolleybald voor Lyzecks en maakte daarnaast deel uit van het arbitragekorps van de Surinaamse Volleybalbond. Binnen Lyzecks wordt overwogen om iets te doen ter nagedachtenis van Schuitemaker.

 

Hans Prade sr.

Vrijdag overleed in Nederland Hans Orlando Prade sr. op 82-jarige leeftijd. Voor de Surinaamse Zwembond dubbel verdriet dus. Zowel Klein als Linscheer bevestigt dat ook Prade Sr. bestuurslid is geweest van de bond. Hij nam in 1982 over als voorzitter nadat Linscheer bedankte. Volgens Linscheer heeft Prades zoon, Hans jr., ook gezwommen.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina