Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BREAKING: Suriname houdt zich niet aan aflossingsafspraak

BREAKING: Suriname houdt zich niet aan aflossingsafspraak

07/04/2020 11:15 - Ivan Cairo

BREAKING: Suriname houdt zich niet aan aflossingsafspraak

 

PARAMARIBO - Suriname heeft zich niet kunnen houden aan de afspraken die zijn gemaakt met houders van obligaties die eind vorig jaar 125 miljoen US dollar opbrachten, zodat de Afobakastuwdam kon worden overgenomen door de Staat. Het gevolg hiervan is dat de rente nu verhoogd is met 3 procent per jaar. De regering heeft obligatiehouders maandag op de hoogte gesteld.

"De Republiek Suriname meldt aan de houders van haar US$ 125.000.000 9,875% obligaties met vervaldag 2023, in overeenstemming met de voorwaarden van de obligaties, dat de Republiek niet volledig heeft kunnen voldoen aan de cashflowvoorradenwoorwaarden (zoals aangegeven in de voorwaarden van de obligaties) op of voor 19 maart 2020, de datum die 90 dagen na de uitgiftedatum volgt, waardoor de rente op de obligaties vanaf die datum met 3% per jaar is verhoogd", staat in de notitie aan beleggers.

Minister van Financien, Gillmore Hoefdraad, legt desgevraagd uit dat Suriname de overname van de dam per 31 december moest afhandelen. Er waren twee opties aangeboden: het in onderpand geven van bepaalde inkomsten en indien dat niet zou gebeuren zou de rente met 3 procent worden verhoogd. De eerste aflossing moet in juni worden gedaan. De strategie was aldus Hoefdraad om een lagere rente af te dwingen bij het aangaan van de lening en vervroegd te kunnen aflossen zonder boete.

"Dat hebben wij bereikt. Deze lening gaat dit jaar nog na de verkiezingen worden afgelost na de coronacrisis natuurlijk, waardoor de renteverhoging slechts één termijn bedragen. Conform afspraak is de 3 procent verhoging gepubliceerd." De minister benadrukt dat het vastzetten van andere inkomsten nadeliger zou zijn. "We moesten de deal sluiten. We hadden geen keus. Vooral door de enorme negativiteit vanuit de oppositie", aldus de bewindsman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina