Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verkiezingen uitstellen?

COMMENTAAR: Verkiezingen uitstellen?

07/04/2020 12:00

COMMENTAAR: Verkiezingen uitstellen?

 

HET LAND BEVINDT zich in een lastige situatie. Voor 25 mei staan verkiezingen op schema en de vraag is of die wel door kunnen gaan nu Suriname en de wereld zich in de greep bevinden van het coronavirus. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vindt dat het uitstellen van verkiezingen niet zo makkelijk gaat. Regering, het COVID-19-managementteam en belanghebbenden zouden hierover een beslissing moeten nemen.

Uit gesprekken met vele politieke partijen blijkt dat er geen eenduidige mening is over het wel of niet uitstellen van de verkiezingen. Een zorgpunt vinden zij wel dat door de sluiting van veel luchthavens in de wereld internationale waarnemers die helpen toezicht houden op verkiezingen, dit helaas niet zullen kunnen doen.

De bezorgdheid bij politici lijkt terecht, ook omdat instituten die betrokken zijn bij het verkiezingsproces nu al besluiten hebben genomen die anderen de wenkbrauwen doen fronsen. Zo zijn stembureaupersoneelsleden naar verluidt allen van de NDP. Verder is niet alleen Suriname, maar ook de regio flink geschrokken van de situatie die zich voordoet in Guyana.

We moeten in Suriname te allen tijde voorkomen dat partijen - en dan maakt het niet uit aan welke kant van de lijn zij staan - reden vinden om te roepen dat zaken niet volgens de procedures zijn gegaan en er geen derde onafhankelijke partij is die daar een uitspraak over kan doen.

Helemaal zenuwachtig worden veel partijen wel van het voornemen van de regering om de wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand af te kondigen. Daarbij zouden de verkiezing mogelijk ook uitgesteld kunnen worden met als gevolg dat een regering die eigenlijk al demissionair zou moeten zijn, het mandaat krijgt verregaande beslissingen te nemen en dan nog zonder enig zicht op hoe het er nu voor staat met 's lands financiën. Immers, de begroting is nog niet behandeld en Simons schijnt juist daar totaal geen haast mee te maken.

Het feit dat er weinig of geen geld is, dat de regering allerlei verregaande maatregelen doorvoert om haar falen te verdoezelen en dat Suriname opnieuw gedowngrade is door Standard & Poors, schetst geen positief beeld voor de regering Bouterse-Adhin op weg naar de verkiezingen. Meer tijd om zaken op orde te proberen te krijgen lijkt in het voordeel van de huidige beleidsmakers te zijn, maar bouwen aan een kaartenhuis heeft zelden zin.

Aan de andere kant heeft de zittende regering heeft door haar huidige trackrecord en de manier waarop beslissingen in de afgelopen jaren zijn genomen geen vertrouwen gewonnen van de andere belanghebbenden in het veld. Een verkiezing zonder (buitenlandse) waarnemers is daardoor ook niet wenselijk. Voorwaar een lastige situatie waarin het land zich bevindt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina