Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guesthouse Zus & Zo wacht op herstart toerisme

Guesthouse Zus & Zo wacht op herstart toerisme

07/04/2020 08:10 - Arjen Stikvoort

Guesthouse Zus & Zo kampt ook met de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Het personeel zit noodgedwongen thuis.

Guesthouse Zus & Zo kampt ook met de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Het personeel zit noodgedwongen thuis. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het bij veel toeristen bekende Zus & Zo tegenover de Palmentuin heeft het zwaar te verduren in deze moeilijke coronatijd. Sinds het eerste geval van COVID-19-besmetting bekend werd en het luchtruim gesloten werd, raakte de klad er in. Toeristen en stagiaires verlieten massaal het land.

De klandizie van het gerenommeerde café-restaurant, guesthouse, tourbedrijf en fietsverhuur onder de naam Zus & Zo liep flink terug. Dit leidde ertoe dat eigenaar Bryan van 't Kruys zijn zaak tijdelijk moest sluiten. "We zagen de bui al hangen", zegt hij terwijl onder andere zijn restaurant en fietsverhuur er werkloos bij staan.

"In Nederland was de coronastrijd al sinds media februari aan de gang. Wij hier in Suriname zouden daar onherroepelijk ook mee te maken krijgen." En die tik kwam, want al in een rap tempo werden alle buitenlanders naar hun thuisland gerepatrieerd.

Zus & Zo bestaat al vijftien jaar, vertelt Van 't Kruys. Zijn bedrijf, dat grotendeels vaart op toerisme, groeide uit tot een begrip in Suriname en ver daarbuiten. Er werden kamers en fietsen verhuurd, tours georganiseerd en zijn restaurant zat dagelijks vol met genietende bezoekers en Surinamers.

Net zoals elke horeca-ondernemer en touroperator is ook hij gedupeerd. "Dit is iets wat je overkomt. Wereldwijd hebben we ermee te maken. Niet alleen ik." Twintig tot dertig man personeel zit nu thuis. De tent openhouden zou nog veel meer kosten. Dus is een tijdelijke sluiting de beste optie volgens Van 't Kruys.

Er zijn nog een paar personen aan het werk, onder wie Timothy Limont die het souvenirwinkeltje van Zus & Zo draait. "Ja er komen ook hier nu niet veel mensen binnen. Enkel voor wat telefoonkaarten. De souvenirs trekken toeristen aan, en ja die zijn er niet. Echt jammer."

Van 't Kruys zegt dat in de toeristsiche branche je altijd te maken hebt met pieken en dalen. De slechtere tijden kun je opvangen met de drukke periodes. "Maar we moeten kijken hoe lang dit gaat duren. We volgen wat Nederland en de rest van de wereld doet op de voet."

De eigenaar verwacht niet dat het een-twee-drie voorbij is. "Want dit is niet zomaar iets." Door de dag heen kan hij niet veel doen. Dat maakt het wat onwennig. "Maar rustig blijven en je veiligheid in acht nemen is het beste wat je momenteel kunt doen, en hopen dat het toerisme snel weer op gang komt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina