Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ongeruste bushouders sturen Chotkan een petitie

‘Ik wil de president nu wel spreken’

07/04/2020 06:34 - Arjen Stikvoort

Boze bushouders verzamelen zich bij Ondrobon.

Boze bushouders verzamelen zich bij Ondrobon. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De leden van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) eisen uitbetaling van achterstallige gelden. Zij trokken maandagmiddag naar de Congreshal waar het COVID-19-managementteam zijn dagelijkse persbijeenkomst hield. “We willen onze stem laten horen aan de regering, want we hebben nog steeds géén geld”, aldus Faizel Bholai, een boze bushouder.

Voorzitter voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer (VOS) Suraj Sahadew-Lall legt uit dat het nu wel heel nijpend wordt. Hij vraagt de regering om de belangen van de lijnbushouders en de chauffeurs zeer serieus te nemen. In elk geval zou de achterstallige brandstofcompensatie van negen maanden uitbetaald moeten worden.

"Ook voor de onzekere lockdown-periode die maar voortduurt, moet er een dagelijkse compensatie komen ter hoogte van SRD 500, waarvan de bushouder SRD 350 krijgt en de chauffeur SRD 150 zolang de lockdown duurt."

Als derde punt noemt hij aanpassing van de tarieven. "We komen bij lange na niet meer uit met deze bustarieven van SRD 1,85. Misschien met een koers van 2,80 wel, maar zeker niet met de huidige koers. We kunnen rijden voor SRD 3,85 met de koers van 8,50 die de president voorstelt. Maar niet tegen een straatkoers van SRD 13 tot SRD 14 voor een US dollar." Bushouder Bholai vult aan dat nergens in de regio nog wordt gereden voor een tarief van 1 US dollar. Dat is volgens hem alleen in Suriname mogelijk.

Rajesh Singh is buseigenaar van Paramaribo Southdrain. Hij rijdt al vier weken niet en zit al twaalf maanden zonder salaris. "Schandalig wat hier allemaal gebeurt. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd met je probleem en weer terug. Van het PLO-gebouw naar het ministerie en terug. We hebben niet eens geld om te eten."

Buschauffeur Melvin Adely beaamt dat. "Twee dagen heb ik al niet gegeten. Ik heb honger. Echt. Ik heb geen rijst of iets om aan mijn kinderen te geven. Het geld is op. Ik wil nu wel met de president spreken." Dat de nood hoog is, blijkt uit de massale opkomst. De leden hielden gepaste afstand vanwege de coronavirusmaatregel.

Ze wachtten vóór het Congresgebouw op het einde van de persbijeenkomst. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communcatie was er niet. Ook vicepresident (vp) Ashwin Adhin was afwezig. De petitie is overhandigd aan zijn perschef Bobby Doerga. Hij nam de petitie in ontvangst en verzekerde de lijnbushouders dat hij deze aan Adhin zou overhandigen.

PLO-voorzitter John Mahadewsing was zelf niet bij het protest van de particuliere lijnbushouders vóór de Congreshal. "Wij als organisatie hebben er alles aan gedaan. Het ligt nu in handen van de minister van Financiën. Deze zal de uitbetaling regelen. Bovendien val ik in de COVID-19-risicogroep en let ik op mijn en ieders veiligheid en mijd ik zoveel mogelijk grote groepen mensen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina