Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Toerismesector doet overlevingsvoorstellen

Toerisme-organisaties doen overlevingsvoorstellen aan overheid

07/04/2020 04:51 - Merredith Bruce

Door de COVID-19-maatregelen ligt het toerisme volledig stil. Touroperators en gidsen zoeken manieren om het hoofd boven water te kunnen houden.

Door de COVID-19-maatregelen ligt het toerisme volledig stil. Touroperators en gidsen zoeken manieren om het hoofd boven water te kunnen houden. Foto: surinametourism.sr  

PARAMARIBO - De gidsenvereniging UTGS, toerisme-organisatie Shata en de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra) zijn samen met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) mogelijkheden aan het bespreken, om de impact van de coronacrisis te verzachten. Voor elk van deze branches zijn de gevolgen immens.

Errol Gezius van de United Tourguides Suriname (UTGS) zegt tegen de Ware Tijd dat de vereniging onlangs heeft vergaderd met haar gidsen over de effecten. Landelijk zijn er ongeveer 150 gidsen, zowel vaste medewerkers als freelancers, die hun brood verdienen in de sector.

Volgens Gezius komt zeker 90 procent van de toeristen uit het buitenland. De organisatie heeft uitgerekend dat door de tijdelijke sluiting van het luchtruim er tot hooguit eind dit jaar geen buitenlandse toeristen verwacht hoeven te worden. "Het ziet er niet rooskleurig uit", verzucht hij.

Nadat het ministerie gevraagd had hoe het de vereniging tegemoet kan komen, heeft de UTGS enkele voorstellen gedaan. Een daarvan is dat de gidsen, met de ervaring die zij hebben, voorlopig als voorlichters fungeren voor de overheid om informatie te geven rondom het coronavirus. De organisatie zal deze week een presentatie doen aan het departement om een beeld te geven van de tot nu toe misgelopen inkomsten.

Sylvia Ang, secretaris van de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata), zegt dat het ministerie gesproken heeft over een fonds waarmee ondernemingen in de branche ondersteund zullen worden. Het is haar echter nog niet duidelijk wat de criteria zijn om in aanmerking te kunnen komen. "Ik ben nu alvast per bedrijf aan het inventariseren hoeveel personeelsleden er zijn en wat de vaste lasten zijn."

Ang die zelf ook ressorthouder is, benadrukt dat het er vooral om gaat dat de nood wordt verzacht, "want we krijgen nu geen enkele cent aan inkomen". Sirano Zalman, uitbater van Access Suriname Travel, beaamt dit. De onderneming is nu al ruim drie weken noodgedwongen op slot.

Zalman: "We krijgen aanvragen, maar we zijn op overheidsbevel gesloten dus je mág niet werken. Het gaat dan niet om winsten, want die komen terug. Onze grootste zorg is dat we totaal geen inkomen hebben." Hij onderstreept dat de impact veel verder gaat: ook toeleveringsbedrijven lijden hieronder.

De onderneming heeft Frederiksdorp en Danpaati onder haar beheer. Op elk resort werken er dertig personen, onder wie parttimers. Hoewel hij de maatregelen vanuit de overheid "volledig" kan begrijpen, is hulp vanuit de overheid nu dringende noodzaak. Hij stelt onder meer voor dat de overheid helpt bij het uitbetalen van de salarissen. "Ook al krijgen we een lening die we in betere tijden terug kunnen betalen."

Riaz Mohamedjoesoef, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra) zegt dat er voorstellen zijn gedaan aan de ministeries van HI&T en Openbare Werken, Transport en Communicatie, zodat de reisagenten kunnen overleven. Hij noemt onder meer gezamenlijk personeelskosten dekken en - eventueel gedeeltelijke - vrijstelling van belasting.

"We zitten nu echt helemaal zonder inkomsten. Het enige wat we nu doen is helpen bij het terughalen van repatrianten en ondersteunen bij het laten overvliegen van mensen die eventueel terug moeten. Verder is er geen werk." De besprekingen tussen de ministeries en de toeristische organisaties zijn nog gaande.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina