Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Agrariërs blij met initiatiefwet

Agrariërs blij met initiatiefwet nationaal instituut voedselveiligheid

08/04/2020 20:51 - Wilfred Leeuwin

Agrariërs blij met initiatiefwet nationaal instituut voedselveiligheid

 

PARAMARIBO - De Federatie van Surinaamse Agrariërs juicht het toe dat enkele assembleeleden een ontwerpwet hebben ingediend voor de oprichting van het Surinaams Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid. Commissaris Swami Girdhari noemt dat instituut een noodzaak, omdat de producenten van agro-voedingsmiddelen de afgelopen jaren voor veel uitdagingen hebben gestaan.

De achterliggende gedachte voor deze wet is dat er een autoriteit komt met voldoende en volwaardig gezag en mandaat voor de veiligheid en kwaliteit van voedsel. De initiatiefwet is op 28 februari bij het parlement ingediend. "Er is weinig tot geen coördinatie tussen de autoriteiten die toezicht hebben op een deel van de Surinaamse levensmiddelenproductiesector", zegt Girdhari.

Het instituut zal bevorderen dat de inspectiecapaciteit wordt versterkt en de beperkingen voor het testen in het laboratorium worden opgeheven. Het instituut zal ook moeten zorgen voor ondersteuning en begeleiding van producenten van agro-voedingsmiddelen. Verwacht wordt dat gewerkt zal worden aan een aangepaste of nieuwe levensmiddelenwet om die van 1911 te vervangen.

Door de huidige, verouderde wet kunnen de producenten moeilijk voldoen aan de internationale eisen. Volgens Girdhari heeft dit bijgedragen aan de afkeuring van grote exportzendingen uit Suriname op buitenlandse markten. Hij noemt voedselveiligheid volgens moderne wetgeving in het belang van alle Surinamers. De federatiewoordvoerder zegt dat een gecoördineerde aanpak nodig is in de keten van voedselveiligheid en om toezicht te houdden op alle voedselproductiesectoren van boerderij tot bord.

Het Surinaams Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid zal alle verantwoordelijkheden op het gebied van voedselveiligheid bijeen brengen in een 'one-stop-shop'. Ook zal het alle handelingen ter bescherming van de consument mogelijk maken en de geloofwaardigheid van de veiligheid en kwaliteit van Surinaamse agro-voedingsmiddelen vergroten.

Girdhari wijst er op dat zeker nu met de coronacrisis, landen extra waakzaam zijn bij de voedselvoorziening. "De snelheid waarmee producten van belangrijke markten worden afgekeurd, zowel verse gewassen als verwerkte producten, is een indicatie dat producten niet goed genoeg worden gecontroleerd."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina